Importanta discutiei despre sex

Importanta discutiei despre sex

Jocul iti ofera ocazia unica de a vorbi scolarilor despre aspectele sexului si sexualitatii. Le poti impartasi valori morale, dar poti sa-i si inveti cum sa faca fata situatiilor dificile.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Ocazional, parintii isi supravegheaza copiii in timp ce se joaca si isi spun ca acestia par „ciudati” sau ca se afla in alta lume. Un parinte a solicitat sprijinul unui psiholog deoarece copilul sau construia acelasi tip de lego in fiecare zi. Copilul statea ore intregi folosind aceleasi cincizeci de piese – treizeci si doua albastre si douazeci si si sase rosii – si le aranja in aceeasi forma in fiecare zi.

Baiatul se uita la constructie, holbandu-se la ea timp de cincisprezece minute, dupa care o desfacea piesa cu piesa, amesteca piesele si o lua de la capat. Tatal sau spunea ca face acest lucru cam de o luna si ca mai manifestase si alte ciudatenii, adica se uia fix la ceasul sau digital, timp de cate o jumatate de ora.

Insa cele mai periculoase jocuri pot fi cele care au implicatie sexuala. Iar fetitele sunt cele mai predispuse acestui risc. Daca esti parinte de fata iata mai jos o simulare de joc care ii poate veni in ajutor copilului tau, daca va fi vreodata cazul.

Iata o situatie pe care o poate aplica fetita daca are probleme. O poti sfatui sa faca un exercitiu de imaginatie si sa se gandeasca ca cineva o tachineaza pentru ca e fetita. Unoeri fetitele sunt tachinate de catre baieti si este important sa stie ce au de facut. Fetita ia papusa baiat, taticul ia papusa fetita, apoi ea o sa te tachineze pentru ca esti fetita si o sa vedeti ce se intampla.

Faptul ca tatal joaca rolul fetitei, iar ea ia rolul baietelului a avut un dublu efect. Mai intai, i-a oferit tatalui posibilitatea de a afla daca fetita a trecut vreodata prin astfel de situatii. Lasand-o pe ea sa preia controlul si ascultand limbajul pe care il folosea, i-a dezvaluit clar experientele in care aceasta a fost tachinata din cauza sexului ei.

In al doilea rand, luand rolul papusii, fetita, tataicul a avut ocazia sa-i arate fetitei lui cum trebuie sa raspunda in astfel de situatii. Prin intermediul acestui joc, el a raspuns demonstrandu-i cum trebuie sa faca fata tachinarilor, adica: sa nu ramana niciodata singura, sa spuna imediat unui adult daca cineva ii spune sau ii face ceva care o supara, sa se indeparteze de situatii care ii creaza dinsconfort.

Pentru copiii mai mari sunt mai utile jocurile comunicative, deoarece le ofera parintilor si copiilor ocazia sa vorbeasca deschis despre sexualitate si alte subiecte mai delicate. Unul dintre jocurile de acest fel pe care il poti cumpara este Ungame, care a fost inventat de un terapeut specializat pe probleme de vorbire si limbaj special pentru acest lucru. Ungame a fost folosit de zeci de familii, pentru a crea o atmosfera in care gandurile si sentimentele sunt impartasite fara teama ca acestea vor fi criticate.

Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro
Fara comentarii

Lasa un comentariu