Invata-l pe cel mic sa spuna “multumesc”!

Invata-l pe cel mic sa spuna “multumesc”!

0

Cand micutul tau are intre 3 si 4 ani trebuie sa-l ajuti sa inteleaga de ce unele lucruri trebuie facute intr-un anumit fel. Acum e momentul sa invete bunele maniere.

Cu putina creativitate si prin joaca il vei ajuta sa-si insuseasca unele reguli de comportament:

  • Jocul de-a gazda. El e gazda si tu musafirul. Invata-l cum sa-si trateze musafirii, cum sa-i serveasca cu prajituri sau ceai. Tu bati la usa, copilul iti deschide, te roaga sa te asezi, dupa care incepeti o conversatie politicoasa. Va invata sa zica:  „intrati, va rog!”, „luati loc, va rog!”, „cu ce va pot servi?” etc…
  • Jocul de-a gradinita. El e educatoarea, tu copilul. Te va pune sa desenezi sau sa aranjezi jucariile, iar tu ca un copil cuminte te vei supune. Poti sa desenezi si sa-l intrebi daca-i place desenul tau. Vei juca rolul unui copil foarte politicos si cuminte, ca sa fii un exemplu bun de urmat.
  • Jocuri educative. Cel mic poate fi vanzator, patron, angajat sau prietenul cuiva. El se va amuza, iar tu vei reusi sa-l ajuti sa constientizeze ca faptele si cuvintele lui pot sa-i influenteze pe cei din jur. Materiale ajutatoare: povesti, carti cu imagini sugestive, cantece pentru copii si nu in ultimul rand desene animate.
  • Sa nu ai asteptari prea mari. Pana la varsta de trei ani, cel mic face nazuri si se supara usor. Este o etapa fireasca a dezvaltarii sale, asa ca nu te astepta sa fie prea politicos. Il poti invata sa zica cel mult “te rog”, “multumesc” si “cu placere”.
  • Exemplu esti chiar tu. Ori de cate ori cel mic se dovedeste bine crescut, nu uita sa-l lauzi. Fii tu un bun exemplu in casa, comporta-te calm si manierat, fara tipete si cuvinte deplasate, adreseaza-te politicos atat lui cat si celor din familie.