Cum combati anemia feripriva la copii

Cum combati anemia feripriva la copii

0

cum-combati-anemia-feripriva-la-copii

Picture 1 of 2

Anemia este o boala relativ frecvent intalnita in copilarie si are ca manifestare principala scaderea numarului de globule rosii (hematii). La copii cel mai des intalnita este anemia prin lipsa de fier, numita si anemie feripriva si in care alimentatia reprezinta o componenta majora a tratamentului.

La copilul normal necesitatile de fier ale organismului sunt continue, deoarece pierderile sunt zilnice, si trebuie suplimentate odata cu cresterea in greutate a celui mic. Nevoile de fier la copii variaza intre 3 mg si 12 mg pe zi, dar trebuie sa tii cont de faptul ca numai 10% din fierul continut de alimentele ingerate este absorbit prin mucoasa intestinala.

Nu-ti amagi copilul cu povestea lui Popeye Marinarul, care manca mult spanac pentru a fi puternic, deoarece existenta in cantitate foarte mare a fierului in spanac nu are o valoare deosebita, caci el nu este absorbit decat in proportii reduse.

Cum poti sa cresti aportul de fier

  • Fierul este cel mai bine absorbit din carne.
  • Daca adaugi carne la mesele la care servesti vegetale precum spanac, laptuci, urzici etc., absortia fierului din acestea este maxima.
  •  Procentul de fier absorbit din legume este mai mare pentru acele vegetale bogate in proteine (mazare, ciuperci)

La copilul cu anemie feripriva, constata in urma analizelor de sange, indicatiile dietetice trebuie sa inceapa cu combaterea obiceiurilor alimentare gresite:

  • excesul de lapte si derivate
  • excesul de paste fainoase
  • excesul de alimentatie vegetala saraca in proteine

O alimentatie excesiva cu paste fainoase si lapte impiedica absortia fierului. Trebuie sa stii ca, in general, toate legumele contin fier intr-o cantita mai mica sau mai mare, iar absortia redusa necesita sa fie imbogatita cu un aport concomitent de carne. De asemenea, sucul de citrice baut in timpul mesei contribuie la cresterea absortiei fierului din legume. De aceea trebuie sa fii foarte atenta la ce mananca cel mic si sa-i pregatesti meniuri din care sa nu lipseasca proteinele animale.

sursa foto: bellyitchblog.com si ehow.com