Invata-l sa-si stapaneasca emotile negative

Intre trei si patru ani, dezvoltarea emotionala a copilului atinge cote importante. O sa observi ca cel mic trece usor de la bucurie la tristete si de acolo la manie. Nu trebuie sa te ingrijorezi, cu timpul va reusi sa-si stapaneasca aceste emotii. In aceasta perioada copilul face cunostiinta cu gelozia, frica, bucurie si furia.

De asemenea, intelege cand cineva se supara pe el, cand greseste, dar, din pacate, nu este prea receptiv la limitele si disciplina impuse de parinti.

1. Ramai calma si el te va imita. E foarte greu sa-ti mentii calmul atunci cand copilul urla, dar totusi daca rezisti, el va prelua atitudinea ta. Intreaba-l cum ar vrea sa-l linistesti, fara sa-i faci capriciul de moment. „Vrei sa ramai singur pana te linistesti?” sau „ Vrei sa te tin putin in brate?” sunt intrebari ajutatoare. Cand ai ocazia, rasfoiti impreuna carti in care sunt prezentati alti copii care experimenteaza diverse emotii.

2. Lasa-l sa aleaga ce-i place. Ofera-i copilului tau posibilitatea de a alege activitatile sau jocurile pe care le doreste. Daca ii place sa deseneze, stai putin langa el si explica-i. Daca prefera jocul cu masinutele, aranjati amandoi o parcare in camera lui. In acest mod, dezvolta o stima pozitiva in raport cu ceea ce el iubeste.

3. Da-i sarcini de lucru. Incredinteaza copilului sarcini care necesita o anumita concentrare, asa invata sa persevereze pentru a finaliza o activitate. Faceti impreuna un puzzle sau un turn din cuburi. Ofera-i o anumita responsabilitate pentru activitatile de zi cu zi, de exemplu alegerea hainelor pentru gradinita sau strangerea jucariilor. Fiecare copil are o personalitate proprie care se dezvolta intr-un anumit ritm. Orice activitate pe care o realizati impreuna, in aceasta perioada, il va ajuta sa se dezvolte emotional.

sursa foto: webmd.boots.com

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare