Pregateste-l din timp pe cel mic sa-si accepte fratiorul

Pregateste-l din timp pe cel mic sa-si accepte fratiorul

0

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil poate fi destul de greu de acceptat de intaiul nascut si depinde de tine, ca mama, sa-l pregatesti din timp si sa gestionezi corect criza, adica acceptarea fratiorului.

  • Ia-l cu binisorul si explica-i pe intelesul lui ce inseamna un fratior. Trebuie sa-i vorbesti calm si fara sa pari prea entuziasmata, spunandu-i ca in curand va veni pe lume fratiorul sau surioara lui. Daca este mic, copilul nu va face neaparat legatura intre burtica si un bebelus, deci burtica in sine nu va constitui o amenintare pentru el. Dar tu trebuie sa-i amintesti mereu ca acolo se afla fratiorul lui pe care o sa-l vada in curand.
  • Tine-l la curent cu ce face bebe in burtica. Lasa-l sa puna mana pe burtica, spune-i cand misca si chiar mai mult, luati-l cu voi cand mergeti la ecograf, ca sa-si poata vedea fratiorul. In felul acesta copilul va deveni tot mai constient de fratiorul lui.
  • Incearca sa-l implici activ pe cel mic. Intreaba-l ce nume i-ar placea sa poarte bebe, arata-i fotografii de cand era el bebelus, mergeti impreuna la cumparaturi si alegeti hainute, aranjati impreuna camera.
  • Nu schimba obiceiurile copilului. Micutilor le place rutina, ii face sa se simta in siguranta, iar schimbarile importante ii deruteaza. De aceea nu schimba obiceiurile copilului pe perioada sarcinii. Incearca sa-i aloci la fel de mult timp ca sa nu simta stresul si nerabdarea venirii pe lume a bebelusului.
  • Cum sa combati gelozia din mintea micutului. Cand cel mic se va gandi ca nu va mai fi in centrul atentiei si in mintea lui va incolti gelozia, da-i de inteles ca in universul lui, pe care l-a construit alaturi de mami si de tati, va veni un partener de nadejde pentru mai tarziu. Arata-i cat esti de norocoasa ca-l ai deja pe el sa te ajute la cresterea micutului.

sursa foto: pregnancyandbaby.com