Jocul de roluri incurajeaza o lume a imaginatiei

Jocul de roluri incurajeaza o lume a imaginatiei

Jocul de roluri este un tip de joaca imaginativa in care copiii joaca rolul personajului lor preferat si pretind ca ii traiesc experientele preferate sau chiar imaginate in viata reala. Jocul de roluri este nu doar distractiv, ci si o componenta cheie in educatia copilului. Practic, prin jocul de roluri , copiii invata prin joaca.

Invatarea prin jocul de roluri este foarte importanta in primii ani.

Jocul de roluri este un mod eficient de a invata si ii incurajeaza pe copii sa devina participanti activi in propria lume imaginativa. Libertatea de miscare si de exprimare, purtarea si realizarea unui costum, comunicarea si deciziile pe care le ia personajul jucat, toate acestea le ofera copiilor sansa de a intra intr-o lume a explorarii si a provocarilor.

Copiii invata din experienta multi-senzoriala: din ceea ce se intampla in jurul lor, din ceea ce vad, aud, miros, gusta si ating. Pentru a absorbi aceste experiente si pentru a intelege lumea din jurul lor, copiii simt nevoia de a initia joaca imaginativa. Jocul de roluri ales de copii reflecta de multe ori contexte din viata reala, si este un mod eficient de a intelege lumea din jurul lor. Joaca de-a doctorul, plimbarea imaginara in supermarket, sau rolul de politist sau cel de profesor sunt medii imaginative in care copiii transpun in propriul limbaj si in propriul univers lumea adultilor.

Jocul de roluri poate parea o activitate simpla, insa in timp ce joaca rolul unui personaj, copilul invata abilitati pe care le vor folosi viata reala, cum ar fi imbracatul de unul singur, cooperarea si impartirea lucrurilor cu ceilalti copii.

Fii partener de joaca pentru copilul tau!

Ofera-i copilului un spatiu in casa destinat jocului de roluri, cu jucarii si lucruri simple pe care le poate imbraca de unul simgur, cum ar fi: o palarie, o vesta, o centura, o pelerina, un set de margele sau o diadema, si observa ceea ce isi doreste sa exlporeze din acest spatiu al imaginatiei.

Copiii adora sa se joace cu parintii lor. Atunci cand te invita copilul la o batalie imaginara cu piratii sau la o ceasca de ceai englezesc, implica-te!

Un mod de a dezvolta mai mult joaca imaginativa, dar si intelectul copilului este cititul. Atunci cand ii citesti, copilul este expus la diferite scenarii, povesti si experiente, iar acest lucru le ofera si mai multe idei si sugestii. Lectura unor povesti interesante le ofera capacitatea de a intelege si de a interpreta viata reala.

DSC_0028

Beneficii-cheie ale jocului de roluri:

– dezvolta abilitatile sociale: copilul practica abilitati de negociere, de asteptarea randului si de impartire, si are ocazia de a rezolva probleme si de a experimenta cu solutii

– dezvoltare emotionala: intelegerea si exprimarea sentimentelor prin reconstintuirea unor anumite experiente. Asumarea unui rol incurajeaza disciplina si empatia

– incurajeaza imaginatia: copiii pot fi oricine prin intermediul costumelor si al rolurilor si pot face orice in universul lor

– dezvolta abilitatea de a vorbi o limba: exerseaza ascultarea, privirea si vorbirea. Vorbind cu alte persoane, se dezvolta si capacitatea de a intelege limbajul non-verbal, cum ar fi ce inseamna un zambet sau cum se transmite o emotie fara cuvinte.

DSC_0650

Costumele ii aduc pe copii intr-un univers imaginar, in care invata prin joaca.

Copii se bucura de o saptamana intreaga a jocului de roluri la Parada Costumelor de Halloween. In saptamana 26-30 octombrie, la Helen Doron English Constanta, fiecare ora este invaluita de misterul povestilor de Halloween, de informatii interesante despre sarbatoarea culturii anglofone cunoscuta in toata lumea. Copiii se costumeaza, joaca rolul personajului preferat si isi prezinta costumele la parada, si cel mai important, invata prin joaca elemente importante de civilizate ale tarilor anglofone. Puteti urmari zilnic fotografii si clipuri video de la parada costumelor la adresa http://www.facebook.com/HelenDoronEnglishConstanta

Distractia este intotdeauna prezenta la cursurile de limba engleza Helen Doron English!

Specialistii in educatie au dezvoltat programe educationale unice pentru copii de toate varstele, in care copiii se bucura de experienta invatarii limbii engleze ca  limba materna, cu scopul stimularii lor intelectuale prin muzica, prin elemente multi-senzoriale, prin ambient, prin stimularea mobilitatii si prin dezvoltarea legaturii puternice dintre parinte si copil.

Lingvistul Helen Doron a incorporat in metoda sa aceste descoperiri, fiind prezente in cursurile interactive de stimulare a inteligentei bebelusilor.

Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltata in recunoasterea necesitatii de a invata limba engleza cat mai eficient, conform teoriei ca invatarea unei limbi poate fi cea mai complicata functie pe care creierul o poate indeplini.

De peste 30 de ani in intreaga lume, doua milioane de copii au invatat limba engleza prin metoda Helen Doron si au beneficiat de dedicare continua si de excelenta in educatie.

Mai multe detalii, pe www.HelenDoron.ro

Surse:

http://www.learning4kids.net/2011/12/30/what-is-imaginative-play-and-how-to-encourage-it/

http://www.kallikids.com/en/KalliKids/For-families/learning-articles/Specific-Areas-Of-Learning/Role-playing-and-child-learning.cfm

http://sellinghalloween.edgl.com/feature-article/Kids-Costumes-Encourage-a-World-of-Imagination97334

Articole similare