Jucariile nedezinfectate de la gradinita, sursa de imbolnavire

Jucariile nedezinfectate de la gradinita, sursa de imbolnavire

0

Gradinitele reprezinta o a doua casa pentru prescolari, deoarece isi petrec intre patru si opt ore in aceste institutii, realizand diverse activitati. La gradinita se joaca, invata, mananca si dorm. Tocmai din acest motiv, institutiile trebuie sa ofere cele mai bune conditii pentru a contribui la dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copiilor, dar si cele mai bune conditii de igiena.

Este foarte important ca fiecare parinte sa faca o vizita inainte de a-si inscrie copilul la gradinita, pentru a vedea daca normele de igiena si mediu sunt respectate. In colectivitati, chiar si jucariile pot deveni un adevarat focar de infectie, deoarece sunt folosite de mai multi copii. Unele boli infectioase, precum hepatita, pot fi transmise de la copilul infestat la ceilalti colegi din gradinita, daca nu se respecta niste reguli minime.

Daca este posibil, parintii sunt sfatuiti sa se asigure ca la gradinita unde vor merge copiii lor, jucariile sunt dezinfectate si sterilizate cu regularitate. O atentie deosebita trebuie acordata si modului in care sunt pastrate jucariile. Mediul sau recipientele in care sunt depozitate acestea trebuie sa fie curate, lipsite de praf sau umezeala. Exista riscul ca micutii sa dezvolte diverse alergii.

De asemenea, parintii ar trebui sa intrebe daca personalul gradinitei a urmat cursuri de igiena, daca prichindeii sunt invatati sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de masa. Copiii se joaca, vorbesc intre ei, stranuta sau tusesc unii catre altii, fac schimb de alimente sau de imbracaminte, de aceea notiunile despre igiena sunt absolut necesare. Pentru a reduce riscul de imbolnavire, parintii trebuie sa ii pregateasca pe cei mici de acasa, invatandu-i, in primul rand, spalatul pe maini. Acest obicei se deprinde de acasa, mai ales ca micutii fac ce vad la cei mari.

Nu in ultimul rand, salile puse la dispozitie de gradinita trebuie sa fie luminate si aerisite. Multe unitati si-au achizitionat purificatoare pentru aer, pe care le folosesc in salile de clasa si in cele in care dorm copiii. De asemenea, clasele trebuie sa fie suficient de incapatoare pentru numarul copiilor din grupa. Parintii se pot interesa si de numarul copiilor care se afla in grupa la care doresc sa-si inscrie copilul, mai ales ca, la gradinitele de stat, din cauza numarului foarte mare de cereri, se poate ajunge si la peste 30 de prescolari la clasa.