Legenda lui Mos Craciun

Legenda lui Mos Craciun

0

mos-craciun

Picture 1 of 2

Mos Craciun este un batranel rotofei, rosu in obraji, cu barba alba si lunga si imbracat in rosu. In plus, se stie ca acesta vine tocmai din Laponia, intr-o trasura magica, trasa de reni si plina de jucarii. Cam asta cunosc copiii despre acest batranel simpatic si atat de asteptat.

Ei bine, Mos Craciun nu a fost intotdeauna ca in descrierea de mai sus. Desi este nascut de foarte mult timp si colinda lumea aproape de cand se stie, in realitate, demult, acesta era destul de necredincios.

Legenda lui Mos Craciun spune ca atunci cand Maica Domnului trebuia sa il nasca pe pruncul Iisus, aceasta a cerut adapost in casa lui Mos Ajun, insa acest batranel era atat de sarac incat nu a avut cum anume sa o ajute. In schimb, Mos Ajun a trimis-o pe femeie la Mos Craciun, fratele sau mai mare si mult mai bogat.

Maria a mers pana la casa lui Craciun si acolo a intalnit-o pe sotia acestuia, caruia i-a cerut adapost. Femeia, foarte credincioasa, a dus-o pe Maica Domnului in grajd, ajutand-o sa-l nasca pe Iisus, stiind ca sotul sau, necredincios, era foarte aspru la suparare.

Atunci cand Mos Craciun si-a pedepsit sotia, Fecioara Maria a ajutat-o sa se vindece, astfel ca urmele maniei Mosului nici nu mai existau. Cand a vazut o astfel de minune, Mos Craciun a inceput sa creada in Dumnezeu, devenind crestin si a promis ca isi va irosi intreaga avere aducand bucurii copiilor cuminti.

Si asa a si facut…Se spune ca Mos Craciun vede din casa sa, din Laponia, fiecare copil, stie atunci cand acestia sunt cuminti sau atunci cand fac nazdravanii, indeplinindu-le dorintele in fiecare an, in data de 24 decembrie, lasandu-le de cele mai multe ori cadouri sub bradul impodobit.

Vrei sa vezi ce ii scriu copiii lui Mos Craciun?