Lipsa fratilor

Lipsa fratilor

O schimbare semnificativa in tiparul familial este lipsa relativa nu doar a fratilor si surorilor ci si a verisorilor. Sa ne imaginam ca putem inlocui verisorii cu prietenii de joaca.

Relatiile de sange sunt foarte importante in procesul de desprindere a copilului din relatiile bi sau tri-corporale (cu mama, cu mama si tata), catre societate in aspectul sau mai larg. Este de asteptat ca un copil modern sa nu aiba, adeseori niciun ajutor de tipul celui existent pe vremea familiilor numeroase.

Se intampla frecvent ca un copil sa nu aiba niciun verisor apropiat, iar in cazul copilului unic la parinti, aceasta este o chestiune foarte serioasa. Cu toate acestea, daca acest principiu este acceptat, putem afirma ca singurul ajutor care poate fi dat familiei moderne este extinderea gamei de relatii si oportunitati.

Gradinita si cresele pot face multe in acest sens, daca sunt de dimensiuni mici si au o echipa buna. Nereferindu-ne numai la numarul acestora cat si la nivelul lor de pregatire in domeniul psihologiei copilului. Parintii pot folosi gradinita pentru a petrece putin timp fara copil, pentru a largi gama de cunostinte a copilului atat in randul adultilor, cat si la copiilor si pentru a-l pune in contact cu noi tipuri de joc.

Multi parinti normali devin nervosi in relatia cu copiii lor daca stau tot timpul cu ei, zi si noapte, dar daca petrec cateva ore fara copii, atunc reusesc sa fie buni cu ei si in restul timpului.

In tara, nivelul de educatie din gradinite a crescut, iar educatia cadrelor didactice din crese influenteaza sistemul de predare la grupele mai mari de varsta. Ar fi tragic ca lucrurile sa se dezvolte altfel decat catre crearea acelui tip de gradinita care sa ofere ajutorul necesar familiei sanatoase.

Cresele pot face o mare parte din treaba pe care trebuie sa o faca o gradinita bine utilata din punct de vedere al personalului si echipamentelor, si mai mult decat atat, poate ajuta mamele obosite si ingrijorate sa fie mame suficient de bune, oferindu-le sansa de a-si face o schimbare de program.

Cresele vor continua sa aiba un sprijin oficial datorita valorii lor mai evidente pentru o societate nefericita; ele trebuie sa fie bine echipate si sa aiba personalul adecvat, altfel pot face mai mult rau decat bine copiilor. O gradinita foarte buna este utila familiilor bune din vremurile moderne, care o pot folosi pentru a rezolva problemele copiilor care nu au frati, surori, verisori.

O gradinita buna are o valoare speciala pentru comunitate. Daca vrem sa luam in serios prezentul, societatea trebuie sa aiba un viitor, iar viitorul provine din familia sanatoasa.

Sursa: Copilul, familia si lumea exterioara, D. W. Winnicott