Mamicile lupta pentru familie

Mamicile lupta pentru familie

0

De cele mai multe ori femeile se concentreaza pe ‚Sa muncesc sau sa nu muncesc’? Acest conflict al mersului la serviciu vs. statul acasa are o legatura foarte stransa cu o anxietate fundamentala: ‚Oare voi fi o mama buna?’

Bineinteles ca aceasta stare de anxietate se poate naste din relatia pe care o ai cu propria ta mama. Daca aceasta sufera de lipsuri, te vei simti destul de dezechilibrata. De aceea te vei concentra tot mai mult pe raspunsul la intrebarea ‚Sa ramai mai mult acasa sau sa te intorci la serviciu?’

O alta problema a mamicilor care se intorc la serviciu si a celor care aleg sa ramana acasa este cum se percep ele unele pe altele.

Toate mamicile se simt in conflict si involuntar incep sa se judece. De exemplu daca tu decizi ca este bine sa ramai acasa, este evident ca vei avea argumente care sa-ti sustina alegerea. Bineinteles ca aceste argumente sunt de fapt si cele care acuza mamicile care au ales sa se intoarca la serviciu. Cele care aleg serviciul, le acuza cumva pe cele care aleg sa ramana acasa, pentru ca nu reusesc sa inteleaga ce este mai bine pentru ele sau pentru copiii lor. Totul se reduce la a gestiona propria sa invinovatire si stare de anxietate.

Mai presus de orice, incearca sa nu iei nimic personal!

Intotdeauna trebuie sa te gandesti ca unele femei nu au de ales si trebuie sa se intoarca la serviciu la scurt timp dupa ce nasc, sustin psihologii. Trebuie sa te gandesti daca este mai eficient din punct de vedere financiar sa ramai acasa cu bebe sau sa te intorci la serviciu. Probabil ca este mai usor sa alegi daca provii dintr-o familie cu un statut social ceva mai bun; insa femeile cu nevoie financiare mai speciale sunt puse in situatia de a nu putea alege.

Un alt aspect sensibil adus in discutie este reprezentat de calitatea ingrijirii pe care i-o poti oferi celui mic. Pur si simplu alegi ce este la indemana sau ce este mai bun? Iti permiti ce este mai bun? De asemenea alaptarea poate fi un impediment pentru o mama care doreste sa reia serviciul.

Nu exista decizie rea sau decizie buna. Depinde intotdeauna de nevoile familiei.

Mamele care lucreaza full-time admit ca infrunta dificultati adesea, deoarece copiii au nevoi multiple si de multe ori au nevoie de grija ta si in timpul zilei. Insa de cele mai multe ori mamicile dedica seara in totalitate copiilor, cu care se joaca, merg in parc si pe care ii pregatesc pentru culcare. De cele mai multe ori, insa, aceste mamici sunt cele care se intorc in fata calculatorului dupa ce copilul adoarme, pentru a finaliza treaba din ziua respectiva.

Ceea ce este important sa-ti reamintesti mereu este ca intre viata de mama si cea de cariera trebuie sa existe o balanta perfecta.