Medicamente riscante pentru fat

Medicamente riscante pentru fat

0

In timpul sarcinii, viitoarea mama trebuie sa fie extrem de precauta in privinta medicamentelor si a afectiunilor. Ideal ar fi ca mama sa nu se imbolnaveasca deloc pe parcursul sarcinii si astfel, sa nu fie obligata sa ia vreun medicament. Colegii de la www.nou-nascuti.ro ne avertizeaza asupra medicamentelor riscante pentru fat.

10000108Retinoizi: doze mari de vitamina A (peste 15,000UI/zi), Etretinate, Acitretin, Isotretinoin- folosit in tratamentul acneei. Pot provoca boli de inima si anomalii grave ale fetei (gura de lup), ale ochilor, creierului, extremitatilor. Riscul de malformatii persista inca saptamani dupa intreruperea tratamentului. Alt derivat de vitamina A, Etretinate (Tegison) folosit in tratamentul psoriazisului, trebuie, de asemenea, evitat inaintea si in timpul sarcinii.

Hormonii: androgeni, Dietilsilbestrol, Danazol. Produc malformatii ale tractului genital, cancer de vagin, avort spontan si sarcina extrauterina, la fetele mamelor care au luat dietildilbestrol in timpul sarcinii.
Metiltestosteronul (un androgen) produce masculinizarea fatului se sex feminin.

Antibiotice: Streptomicina poate provoca surditate, cand este folosita de gravida timp indelungat. Tetraciclina poate intarzia cresterea oaselor si modifica culoarea dintilor. Sulfamidele in al treilea trimestru provoaca icter la nou-nascut. Cloramfenicolul poate produce anemie aplastica la mama si sindromul de copil cenusiu la nou-nascut. Trimetoprimul (component al Biseptolului) produce defecte de tip neural.

Antimicotice: flucozanolul produce anomalii ale fetei, gura de lup si boli de inima.
Antivirale: Amantadina, Ribavirin.
Anticoagulante: Warfarina si alte preparate cumadinice. Produc hidrocefalie, microcefalie, anomalii ale ochilor si ale nasului.
Anticonvulsivante: Fenobarbital si Diazepam (desi se mai prescriu cu indicatii speciale in sarcina), Fenitoina, Acid valporic, Trimetadione, Carbamazepina, Primidona.

Diazepamul produce buza de iepure si gura de lup, daca este luat la inceputul sarcinii si depresia nou-nascutului, cand este luat in travaliu. Produc intarzieri in crestere si dezvoltarea mintala, anomalii cranio-faciale. Evaluarea riscului acestor medicamente este dificila, deoarece epilepsia insasi poate provoca anomalii congenitale.
Antineoplazice: Metrotexat, Busulfan, Ciclofosfamida; produc avort spontan, malformatii congenitale: hidrocefalie, gura de lup, statura mica, hipertelorism, absenta degetelor.
Chinina da surditate, defecte de ochi.

Medicamente cardiovasculare
Verapamilul si alte blocante de canale de calciu scad circulatia sangvina uterina, deprima miocardul si dau stop cardiac la fat. Propanololul si cateva alte beta-blocante intarzie cresterea intrauterina, provoaca depresie respiratorie, bradicardie, scaderea glicemiei. Nifedipinul si labetelolul sunt bine tolerate. Diazoxidul produce alopecie, cresterea glucozei in sange. Furosemidul scade circulatia sangvina uterina si creste bilirubina. Spironolactona produce feminizarea glendelor genitale masculine. Tiazidicile produc scaderea trombocitelor la nou-nascut. Captoprilul si alti inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, produce malformatii renale, anurie.

Analgezice nonsteroide: Indometacin, Ibuprofen, Aspirina. Pot produce inchiderea prematura a canalului arterial la fat sau nou-nascut cu hipertensiune pulmonara secundara, scad lichidul de volum amniotic. Nu se recomanda utilizarea lor dupa saptamana 34-a. Aspirina luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele doua trimestre. Aspirina este inca riscanta insa in ultimul trimestru, cand chier si o singura doza produce tulburari hemoragice la mama si fat.

Narcotice: Morfina, Mialgin, Codeina, Dihidrocodeina deprima respiratia nou-nascutului daca sunt administrate inainte de nastere; nu se dau in travaliu declansat.
Corticoizii dau malformatii ale placentei si fatului si chiar si moartea fatului in uter;
Tranchilizantele pot produce tremuraturi, care continua luni de zile dupa nastere.

Antitiroidiene: Propiltiouracil, Iodura de potasiu provoaca hipotiroidism fetal si gusa.
Plantele medicinale sunt medicamente uneori foarte puternice. Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul: cetina de negi, varnatul, tulpina de muscata, ceaiul de stir si vrej de dovleac. Pot provoca diaree, varsaturi, tulburari cardiace, hepato-nefrite, hemoragii uterine grave, coma si moarte. Sunt total contraindicate. Pot produce malformatii congenitale: marul lupului, limba mielului (intreaga planta inclusiv florile), crucilita, patrunjelul cret, dedite, ruta, tataneasa, roiba (radacina), busuiocul (uleiul extras din planta), ferig (rizomul), podbalul (florile si radacina) si captalan (rizomul).

Sugestii: consulta medicul inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii. Recomandarile din aceasta carte nu pot inlocui avizul medicului tau. Asigura-te ca intelegi clar si de ce si cum iei medicamentele, ce efecte secundare sunt posibile si ce metode alternative exista. Urmeaza cu grija instructiunile medicului pentru luarea medicamentului. Nu te baza doar pe informatia din prospectele medicamentelor. Deseori acestea au scopul de a proteja fabricantul mai degraba decat a informa consumatorul.

Evita medicamentele compuse din mai multe substante. De exemplu, tabletele contra racelii pot contine un amestec de aspirina, antihistaminice si decongestionate.
Cauta remedii nemedicamentoase pentru afectiunile usoare.
In cazuri grave – cum ar fi o criza de astm – este mai bine totusi sa iei medicamentul (Albuterol), chiar daca ele pot avea unele riscuri pentru copil.

Teama de malformatii congenitale produse de medicamente, desi reala, trebuie considerata in functie de alte cauze. Cele mai multe malformatii congenitale (65-70%) sunt fara o cauza cunoscuta; mutatiile generice produc 20-25% din cazuri, infectiile intrauterine 3-5%, boli ale gravidei (diabet zaharat, apilepsie, fenicetonuria) 4%. Mai putin de 1% din cazuri sunt produse de medicamentele prescrise de medic. Multi avocati, medici si parinti suspecteaza totusi medicamentul doar daca nou-nascutul a fost expus la el.
Sursa: “Mama si pruncul, vol1”, Marin Gh. Ciobanu