Menopauza afecteaza sistemul osos al femeii

Menopauza afecteaza sistemul osos al femeii

0
menopauza

menopauza-2

Picture 1 of 2

Menopauza reprezinta absenta menstruatiei si, odata cu ea, schimbarea cursului firesc al organismului determinat de o serie de modificari hormonale.

Cu alte cuvinte, odata ajunsa la varsta menopauzei, orice femeie va trebui sa se gandeasca destul de serios la efectele produse de aceasta asupra organismului. De obicei, instalarea menopauzei are loc la femeile trecute de varsta de 45 de ani. Acest lucru se explica si prin pierderea rezervei de ovule pe care le detine o femeie. In acest mod, ovulatia inceteaza sa isi mai produca efectele si menstruatia va disparea treptat.

Primele dovezi de instalare a menopauzei reies din semnele de amenoree pe care le confera menstruatia. In acest mod, vor aparea dereglari ale ciclului menstrual care isi va schimba oarecum ritmul. Va aparea la intervale mai lungi de timp, cantitatea de sange pierdut fiind diferita de la o luna la cealalta.

Cu toate acestea, nu se poate face mai nimic pentru prevenirea instalarii menopauzei. Singurul lucru pe care o femeie ar putea sa il previna atunci cand ajunge la menopauza este micsorarea efectelor produse de aceasta asupra organismului. Stim cu totii ca sistemul osos al femeii este, poate, cel mai expus riscului. In acest mod femeia ajunsa la menopauza s-ar putea confrunta cu instalarea osteoporozei, cunoscuta a fi si boala oaselor fragile.

Osteoporoza poate fi prevenita prin consumul regulat al unor alimente cu un continut ridicat de calciu, precum laptele si produsele din lapte, branzeturile, ouale. In acelasi timp, orice femeie aflata in pragul menopauzei si mult inainte de acest lucru va trebui sa faca miscare, schimbandu-si in acelasi timp in mod radical stilul de viata. Cu alte cuvinte, indiferent de sportul practicat, femeia va putea sa isi mentina rigurozitatea organismului, prevenind prin miscare deteriorarea oaselor si riscul fracturilor aparute la nivelul acestora.

In acest mod, considera specialistii, femeile aflate la menopauza vor trebui sa mearga obligatoriu la medic in vederea masurarii densitatii osoase, valori necesare pentru depistarea din timp a osteoporozei si luarea unor masuri potrivite pentru sanatatea sistemului osos.