Mihail si Gavriil ocrotitorii copiilor

Daca urmeaza sa nasti in aceasta perioada si nu te-ai decis inca ce nume sa pui copilului, sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, te poate ajuta in luarea aceastei decizii. Obiceiul vechilor crestini de a pune nume de sfinti copiilor, nu era intamplator, deorece exista credinta ca sfantul il protejeaza pe copil tot restul vietii.

Prin aceasta sarbatoare, din 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa serbeaza tot soborul sfintilor ingeri laolalta, prin urmare, cei care poarta numele arhanghelilor sunt bine ocrotiti.

Cine este Mihail? In limba ebraica, numele sau inseamna “Cine este ca Dumnezeu?”. Pe seama sa se pune calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei acestui arhanghel.

Gavriil inseamna “barbat-Dumnezeu”. Acesta ii aduce la cunostinta Fecioarei Maria, taina cea mare a intruparii lui Iisus Hristos. Vesteste Sfintilor Parinti, Ioachim si Ana, nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.

In limba romana  formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela. Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar ca nume de familie: Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu. Cele mai frecvente prenume de fete sarbatorite in aceasta zi sunt, Gabriela, Gabi si Gabita, iar de baieti Gabriel, Gabi.

sursa foto: allaboutthebible.net

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare