Nou-nascutul si primele nelinisti

[imagebrowser id=709]

De cele mai multe ori, micutul va purta pe chip semnele obositoarei aventuri a nasterii. El trebuie sa invete sa respire, sa vada, sa manance, sa auda. El are nevoie de trei lucruri esentiale: sa manance, sa doarma, sa isi dezmorteasca mainile si picioarele. Este important sa il hranim atunci cand vrea, cat vrea si de cate ori doreste el. Este bine sa il lasam sa doarma cat vrea si sa aiba libertate de miscare, avand grija sa nu utilizam scutece sau imbracaminte stramta.

Daca a fost nascut pe cale naturala, bebelusul are de cele mai multe ori fata umflata, craniul putin deformat, datorita calatoriei dificile din uter prin canalul nasterii.

Fiecare nou-nascut primeste o nota la 1 minut si la 5 minute de viata. Aceasta este acordata cu scopul de a evalua capacitatea copilului de a se adapta la viata. Aceasta evaluare se numeste punctajul lui Apgar si se bazeaza pe urmatorii parametri: frecventa cardiaca, activitatea respiratorie spontana, tonusul muscular, reactia la stimuli, culoarea. Bebelusii au o capacitate extraordinara de a se recupera, iar o nota mica primita nu inseamna neaparat un caz de ingrijorare, ci doar faptul ca este bine sa se acorde mai multa atentie acestora.

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mai frumosi in primele momente, deoarece ei nu depasesc greutatile presupuse de o nastere naturala.

Deformatiile capului pe care le au nou-nascutii nu sunt periculoase. Exista 2 tipuri de deformari:

  • tumefierea nasterii ( dureaza cateva zile si dispare brusc );
  • cefalohematomul ( acumulare de sange sub pielea capului, dispare dupa cateva saptamani, nu este periculos ).

Oasele craniului unui bebelus nu sunt sudate intre ele in primele luni de viata, pentru a permite capului sa se deformeze pe durata nasterii, pentru a strabate mai usor canalul nasterii.

Nu este periculos sa atingem ciotul ombilical. Desi bebelusul plange uneori cand il stergem, aceasta se intampla nu din cauza durerii, ci a senzatiei de frig provocata de alcool sau apa oxigenata.

Toti nou-nascutii pierd din greutate in primele zile pana 1a 10%. Cauzele acestui eveniment pot fi: pierderea de apa prin respiratie, emiterea urinelor si a fecalelor, lipsa hranei in primele ore de viata.

Unii nou-nascuti prezinta pe piele un colorit galbui. Acesta se numeste icter si este cauzat de cresterea in sange a unei substante – bilirubina. Aceasta substanta rezulta din ruperea globulelor rosii si are la baza 2 motive:

  • fiziologic ( datorita adaptarii naturale a sangelui micutului la viata din afara uterului, apare in a 3a zi de viata );
  • patologic ( datorat incompatibilitatii intre sangele mamei si cel al copilului, necesita atentie speciala, este foarte rar, apare in prima sau a 2a zi de viata ).

Unii nou-nascuti prezinta o fractura a claviculei, dar care nu este periculoasa, deci nu trebuie sa va faceti griji. Datorita pozitiei sale, clavicula este supusa farcturarii, pe durata nasterii naturale. Este posibil ca micutul sa fie tras de un brat pentru a ajuta nasterea, ducand astfel la fracturarea osului. Bebelusii nu vor suferi, dar parintii trebuie sa ii imbrace totusi cu putina grija. Fractura claviculei nu necesita terapie, ea se vindeca spontan.

In primele zile de viata ale nou-nascutului pot aparea niste fenomene denumite crize genitale, care dureaza cateva saptamani si sunt datorate prezentei hormonilor materni ce au trecut prin placenta. Aceste fenomene sunt normale si nu necesita interventie medicala. Ele se manifesta prin pierderi de fluor vaginal in cazul fetitelor si prin umflaturi ale testiculelor, la baietei.

Nou-nascutii isi vor pierde primul par, care este rar in majoritatea cazurilor, foarte moale si va fi inlocuit dupa putin timp cu altul, care nu mai este la fel de matasos.

La nastere, unii copii prezinta pete rosii sau albastrui, dar care nu ar trebui sa ne preocupe. Acest lucru este posibil datorita culorii deschise a pielii bebelusului. Atat petele rosii, dar si cele albastrui dispar in primul an de viata.

Atunci cand sunt dezbracati, nou-nascutii sunt vioi, se misca in voie, se agita. Medicul va provoca mai multe reactii spontane ale bebelusului in timpul controlului, pentru a verifica functionarea sistemului nervos. Aceste reactii se numesc reflexe arhaice.

Toti bebelusii au reflexe arhaice, chiar daca ele se manifesta diferit la fiecare copil. Bebelusul nu va manifesta mereu toate reflexele, de exemplu daca a mancat si doarme adanc, acestea vor fi partial vizibile. Aceste reflexe arhaice incep sa fie mai putin evidente incepand cu luna a 3 a, iar pana cand bebelusul implineste 4 luni de viata, ele vor disparea complet.

Reflexul Moro apare atunci cand capul bebelusului cade pe spate. El deschide bratele si apoi le tine pe langa corp, ca intr-o imbratisare. De asemenea, el departeaza degetele ca un evantai si deschide ochii mari.

Nou-nascutul stie sa caute sanul mamei. Daca ii vom atinge obrazul, el isi va rasuci capul spre directia de unde a primit stimulul. Acest reflex se numeste rooting reflex, fiind de ajuns ca mama sa atinga obrazul copilului cu sanul.

Cei mai vioi si mai energici bebelusi prezinta un reflex care se numeste reflexul mersului automat. Copilul va avea tendinta sa faca pasi tinand genunchii indoiti, daca il veti sustine cu capul ridicat, in pozitie verticala, impingandu-i corpul putin in fata.

Multi copii au pete albe in gura. Este vorba despre eruptia mucoasei gurii, o infectie provocata de o ciuperca numita Candida albicans. Contaminarea este posibila in momentul nasterii, sau prin intermediul biberoanelor. Observam o manifestare frecventa in primele zile de viata sau in primele 2-3 luni. Eruptia se prezinta sub forma unor pete albe pe limba, pe palat sau interiorul obrajilor. Aceasta albeata este deranjanta si duce la dificultati in procesul suptului. Daca nu vom lua masuri pentru ameliorarea simptomelor, atunci punctele albe se vor uni si vor forma o pata continua.

Pentru a vindeca eruptia, trebuie sa curatam gura utilizand fese sterile inmuiate intr-o solutie formata dintr-un litru de apa fiarta si o lingura de bicarbonat. Solutia se foloseste dupa ce este racita. Daca nu vom remarca semne de amelioarare, atunci este bine sa incercam si medicament antimicotic. Nu trebuie sa va ingrijorati ca micutul va inghiti medicament, pentru ca nu este periculos, acesta avand un rol esential in vindecare. Este indicat sa efectuam operatiunea cu mare grija, dupa ce ne-am dezinfectat si noi mainile cu alcool medicinal, pentru a evita raspandirea ciupercii in tot corpul sau sangerarea.

Sursa foto: reponses.qctop.com si bocaletudes.blogspot.com

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare