Pas cu pas: cum sa faci un taburet pentru copii

Copiii traiesc in lumea lor. Iar pentru aceasta este necesar si un mobilier corespunzator. Va propunem un taburet pentru copii usor de realizat, pe care dumneavoastra il puteti vopsi singuri, dupa dorinta, in cele mai variate culori. Sau – pentru a fi si mai distractiv – impreuna cu copiii dumneavoastra!

 

[imagebrowser id=1015]Urmatoarele instructiuni de montaj sunt valabile pentru placile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Daca folositi alte materiale sau grosimi, va trebuie sa va adaptati in mod corespunzator lista de produse. Solicitati taierea placilor necesare la magazinul pentru materiale de constructii sau cereti acest lucru unui tamplar.

Taburetul propriu-zis este format, din considerente de stabilitate, din doua parti suprapuse: o baza in forma de masa dintr-o placa suport si bare de prindere pentru insurubare, iar constructia este prevazuta cu picioare tip coltar si tablie de sezut. Frontul are numai un rol estetic; forma acestuia este la alegerea dumneavoastra (schita se gaseste pe http://www.bosch-do-it.ro/mam/bosch-pt-centralpool/diy/houseofbosch/projects/konstruktion_schablone_kinderhocker.pdf).

Materiale necesare:

 • Ferastrau vertical (puteti alege intre PST 650, PST 700 E, PST 900 PEL sau statia de taiere PLS 300 de la Bosch)
 • Slefuitor
 • Masina de gaurit cu percutie (puteti alege intre PSB 500 RE, PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE, PSB 850-2 RE de la Bosch)
 • Masina de insurubat cu acumulator (puteti alege intre surubelnitele IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI de la Bosch)
 • Eventual un pistol de stropit
 • Sistem de pulverizare fina
 • Set burghie pentru lemn
 • Zencuitor
 • Hartie de slefuit, granulatie 120 – 240
 • Metru de tamplarie, creion moale, guma de sters, ascutitoare
 • Capre de lemn
 • Chit pentru lemn sau chit auto
 • Placa semigroasa din fibre (placa MDF), de 19 mm.

Lista detaliata cu materialele necesare:
1 Tablia de sezut 400 mm 200 mm 19 mm MDF
1 placa suport 362 mm 162 mm 19 mm MDF
4 Placi pentru picioarele mesei, late 181 mm 80 mm 19 mm MDF
4 Placi pentru picioarele mesei, inguste 181 mm 61 mm 19 mm MDF
4 bare de legatura 150 mm 45 mm 45 mm Grinda de lemn de molid
1 placa de front/contur 300 mm 220 mm 19 mm MDF
2 placi cu motiv 370 mm 270 mm 19 mm MDF
aproximativ 16 suruburi pentru lemn 3,5 x 40 mm
aproximativ 12 suruburi pentru lemn 4 x 50 mm
aproximativ 8 suruburi pentru lemn 3,5 x 35 mm

Gradul de dificultate: patru stele – nivel avansat

Pasul 1: Imbinarea prin insurubare a picioarelor coltar
Executati gauri pregatitoare in placile late pentru picioarele scaunului, in vederea asamblarii prin insurubare cu cele inguste, cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 4 mm. Adanciti gaurile pe partea exterioara la dimensiunile capului de surub, apoi mai tarziu acoperiti capetele suruburilor cu material de spacluire, astfel incat sa nu se mai vada deloc, dupa tratarea suprafetei. Imbinati prin insurubare, in forma de coltar, o placa lata si una ingusta pentru picioarele scaunului, cu suruburi cu cap inecat de 3,5 x 40 mm.

Sfat util pentru insurubarea a doua piese de lemn
Intotdeauna executati in piesa care urmeaza a se insuruba prima o gaura pregatitoare cu 0,5 pana la 1 mm mai mare decat diametrul surubului; gaura trebuie largita pentru capul de surub. In cea de-a doua piesa executati intotdeauna o gaura pregatitoare cu 1 mm mai mica decat diametrul surubului.

Pasul 2: Gaurirea prealabila a barelor de legatura
Cele patru bare de legatura se insurubeaza din spate in picioarele tip coltar cu placile late pentru picioarele scaunului si cu cele inguste. In acest scop gauriti preliminar pe cele doua parti barele de legatura cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 5 mm. Aveti grija sa alternati gaurile in cruce, dar nu gauriti niciodata la aceeasi inaltime, pentru ca suruburile sa nu se loveasca unul pe celalalt in bara comuna.

Pasul 3: Imbinarea placii inferioare si a barelor de legatura
Asezati placa suport pe caprele de lucru si aliniati barele de legatura deasupra colturilor. Marcati cu creionul partile interioare ale barelor de legatura pe placa suport; acum sunt insemnate suprafetele patrate pe care sunt asezate barele de legatura sub placa suport. Determinati centrele acestora, trasand liniile diagonale din colturile lor.
Executati gauri pregatitoare cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 4 mm prin centrele marcate, in placa suport si adanciti gaurile, pentru ca ulterior capul suruburilor sa ramana iesit in afara deasupra suprafetei. Acum aliniati barele de legatura din nou in colturi si insurubati-le prin placa suport cu suruburile cu cap inecat de 3,5 x 40 mm.

Pasul 4: Imbinarea picioarelor tip coltar cu baza
Asezati baza formata din placa suport si barele de legatura pe suprafata de lucru astfel incat barele sa fie indreptate in sus. Acum puneti un picior tip coltar confectionat la Pasul 1 pe barele de legatura. Insurubati piciorul tip coltar prin gaurile pregatitoare cu barele de legatura, folosind masina de insurubat cu acumulator si suruburile cu cap inecat de 4 x 50 mm. Pentru cele doua suruburi de pe partea interioara a barelor de legatura trebuie sa le desprindeti din nou picioarele de masa de placa suport, deoarece spatiul dintre ele este prea ingust si nu permite manevrarea masinii de insurubat cu acumulator.

Pasul 5: Insurubarea placii de sezut
Executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 4 mm patru gauri in placa suport si adanciti-le pe partea inferioara a acesteia. Puneti placa de sezut pe o suprafata neteda si aliniati subansamblul picioarelor in colturi la nivel cu aceasta. Apoi insurubati placa cu subansamblul picioarelor, cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi cu cap inecat de 3,5 x 40 mm. Taburetul propriu-zis este acum gata.

Pasul 6: Decuparea conturului pe placa frontala
Farmecul special pe care piesa noastra de mobilier pentru copii il are este conferit de placa frontala, montata pe o latura ingusta a taburetului. In fisierul PDF (http://www.bosch-do-it.ro/mam/bosch-pt-centralpool/diy/houseofbosch/projects/konstruktion_schablone_kinderhocker.pdf) gasiti sabloane pentru decoratiuni. Dar puteti recurge fara limite si la propria creativitate!
Fixati placa frontala cu conturul transferat cu doua meghine pentru lemn pe suprafata de lucru. Folositi ca de obicei doua cale, pentru a evita aparitia darelor de presare pe piesa de lucru. Acum decupati conturul cu ferastraul vertical si panza de ferastrau pentru taieri curbe.

Pasul 7: Imbinarea placii de contur/placii frontale cu taburetul
Executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 4 mm cate doua gauri patrunse in latura ingusta a picioarelor si adanciti-le dinspre spate. Fixati placa in menghine, la inaltimea dorita sau conform specificatiilor din schita noastra. In final, insurubati placa, din partea din spate, prin picioarele scaunului, cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi cu cap inecat de 4 x 90 mm.

Pasul 8: Prelucrarea suprafetelor
Pentru a obtine o suprafata de calitate cat mai buna, inainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui sa va dedicati pregatirii acesteia. Aceasta este in special recomandabil in cazul sistemului de lac din doua componente prezentat aici.
Mai intai umpleti cu spaclul si chit pentru lemn sau chit auto gaurile de suruburi – daca exista – din suprafetele expuse privirii ale placilor MDF. Dupa uscare (respectati specificatiile producatorului!) neteziti locurile respective cu hartie de slefuit de granulatie 120.
Apoi fatetati muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrandu-le cu hartie de slefuit de granulatie 180 in unghi 45°, astfel incat sa se formeze o mica tesitura. Prelucrati placile MDF cu slefuitorul si hartia de slefuit de granulatie 180.

Pasul 9: Tratarea suprafetelor
Mai intai cititi atent indrumarile de prelucrare si pe cele privind siguranta si protectia muncii ale producatorului. Lucrati intr-o incapere bine aerisita si evitati sa fumati, sa mancati sau sa beti in timpul lucrului.
Aplicati filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lasati-l sa se usuce bine.
Daca in etapa urmatoare doriti sa folositi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastra de pulverizare fina, trebuie sa schimbati rezervorul de vopsea

Sfaturi utile pentru MDF
MDF-ul are suprafete puternic absorbante. In acest sens, trebuie sa acordati mai multa atentie – adica sa aplicati mai multe straturi – in special pe canturi. Puteti evita chituirea dificila cu filer (asa se numeste izolarea suprafetelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigura o acoperire perfecta fara fileri – cel putin pe suprafete.
Slefuiti fin suprafetele si canturile gata grunduite; mariti in acest scop granulatia hartiei de slefuit de la 180 la 220 si pana la 240.

Pasul 10: Lacuirea suprafetelor vizibile
Lacurile sunt disponibile in multe variante si categorii de pret. Factorii hotaratori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastra tehnica de acasa si cerintele legate de calitatea si rezistenta in timp a suprafetei prelucrate. Solicitati consultanta de la distribuitorul autorizat. Iar daca nu aveti prea multa experienta in lacuire, este recomandabil eventual sa exersati putin pe o piesa de proba.

Cele mai frumoase si mai bune rezultate le obtineti cu lacurile acrilice. Ele pot fi diluate cu apa si sunt disponibile in multe culori diferite in orice magazin de DIY. Aceste lacuri se aplica extrem de usor si de rapid cu un sistem de pulverizare fina.
Turnati lacul in rezervorul de vopsea si diluati-l eventual cu putina apa. Reglati jetul stropit la duza si cantitatea de lac cu rozeta de reglare folosind o placa de proba. Jetul stropit poate fi reglat orizontal, respectiv vertical pe suprafete si in jet conic pe muchii. Lacuiti cel mai bine mai intai canturile interioare, apoi pe cele exterioare si in cele din urma suprafetele; pe acestea din urma, in treceri uniforme, paralele.

Ceea ce este insa inevitabil in cazul pulverizarii in culori diferite a doua suprafete invecinate: trebuie sa lucrati cu sabloane profilate lipite, pentru a delimita in mod curat suprafetele vopsite in culori diferite.

 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare