Pentru cucerirea drepturilor noastre

Pentru cucerirea drepturilor noastre

0
comunicat-fonpc

comunicat-fonpcBucureşti, 18 noiembrie 2010 – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) va organiza pe 20 noiembrie 2010 evenimentul intitulat  “Pentru cucerirea drepturilor noastre”, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului.

„Statul Român a făcut un pas important prin semnarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, angajandu-se să ofere şansa tânărului cetăţean de a trăi în societate în deplină respectare a drepturilor sale fundamentale, aşa cum sunt ele stipulate de cea mai ratificată Convenţie internaţională referitoare la drepturile omului. Acum, prin acest proiect, vrem să aducem un plus în vizibilitatea drepturilor lor, în formularea politicilor şi deciziilor care îi privesc, precum şi în atragerea atenţiei statului român şi a opiniei publice asupra responsabilităţilor pe care le implică ratificarea Convenţiei, respectiv a lungului drum existent întotdeauna între vorbe şi fapte” a declarat Bogdan Simion, Preşedinte FONPC.

Iniţiativa îşi propune implicarea copiilor şi a tinerilor în promovarea şi implementarea respectării drepturilor copiilor şi cuprinde o serie de activităţi dedicate copiilor şi familiilor acestora, profesioniştilor, autorităţilor, reprezentanţilor Ambasadelor din România:

  • spectacol de circ oferit de copiii pregatiti în cadrul Fundaţiei Parada – fundaţie al cărui scop statuar îl reprezintă sprijinirea copiilor, tinerilor şi familiilor fără adăpost, prin intermediul unor servicii integrate de asistenţă socială, educativ-formativă şi de integrare socio-profesională,
  • piesă de teatru creată şi jucată de un grup de copii militanţi pentru drepturile copiilor, în regia lui Laurenţiu Calomfirescu, piesă ce poartă numele întregului eveniment – “Pentru cucerirea drepturilor noastre”. În cadrul  spectacolului, copiii vor înmâna reprezentanţilor clasei politice o scrisoare prin care militează pentru respectarea drepturilor copilului în România,
  • expoziţie de afişe pe tema drepturilor copiilor create de Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Artista Veronica Dumitrache a creat, împreună cu copiii prezenţi, un afiş al acestui eveniment şi pliante,
  • lansarea videoclipului muzical realizat de copii pe tema drepturilor copilului. Acest videoclip conţine un imn al integrării compus de către grupul de copii, muzica Anda Larisa Iosip, Hip Hop de Alexandra Dima şi Gabriela Dincă, video Adrian Gheorghe.

În cadrul aceleiaşi iniţiative, FONPC a creat forumul de discuţii “Cucerirea drepturilor noastre” prin intermediul reţelei de socializare facebook, unde tinerii şi copii sunt încurajaţi să îşi exprime opiniile privind drepturile lor. Cele mai semnificative 1000 de opinii vor fi inscripţionate pe baloane şi vor fi lansate în cadrul spectacolului de la Palatul Parlamentului. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a contribuit la promovarea acestei pagini în 25 de şcoli şi licee din ţară.

Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, sala “Nicolae Iorga” (intrarea prin C1), între orele 10-12:30, unde vor fi aşteptaţi 250 de copii din Bucureşti şi din ţară, precum şi profesori şi autorităţi centrale şi locale.

Peste 100 de oameni politici, Preşedintele Ţării, Primul Ministru, Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Miniştrii Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, membrii ai Comisiilor din Senat şi Camera Deputaţilor etc, precum şi diplomaţi au fost invitaţi să ridice scrisorile realizate de copii. Prezenţa acestora la eveniment va fi o dovadă de implicare în implementarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, un exemplu de ascultare a opiniei copiilor şi tinerilor şi de încurajare a participării acestora.

Proiectul se derulează în parteneriat şi cu sprijinul  Fundaţiei PARADA, Ambasadei Franţei în România, UNICEF, Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, cu implicarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, al Camerei Deputaţilor şi  al Ambasadei Canadei. 

Convenţia cu privire la Drepturile Copiilor a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989. După ratificarea ei de către 20 de state, Convenţia a intrat în vigoare în septembrie 1990, devenind o lege internaţională a drepturilor copilului. Aceasta cuprinde principii generale şi intenţionează să impună o nouă atitudine faţă de problemele copiilor.

Despre Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC)

FONPC este o organizaţie cu peste 100 de membri, ONG-uri active în domeniul protecţiei şi bunăstării copilului şi familiei şi are ca scop întărirea, unirea şi reprezentarea într-o manieră solidară a organizaţiilor membre care activează în domeniul bunăstării şi protecţiei copilului şi familiei în vederea asigurării respectării drepturilor copilului aşa cum sunt ele descrise în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului şi în Convenţiile europene la care România este parte.