Perforarea intestinului la copiii prematuri

Perforarea intestinului la copiii prematuri

Perforarea intestinului la copiii prematuri este mentionata printre bolile si complicatiile tipice pentru copiii nascuti inainte de termen. Perforarea colonului este rezultatul unei inflamatii premature a intestinelor si provoaca dureri severe copilului, necesitand o interventie chirurgicala imediata.

Perforarea intestinului la sugari prematuri este o boala foarte periculoasa. Se presupune ca perforarea intestinului duce la moartea pana la aproximativ 40% dintre copiii bolnavi, in principal ca urmare a adoptarii cu intarziere a tratamentului chirurgical. Ce este aceasta boala? Este vorba despre o deschizatura anormala in peretele colonului. Suna infricosator? Chiar asa si este.

Perforatie intestinala la prematuri: cauze
Perforarea intestinului afecteaza mai ales copiii prematuri si copiii cu greutate mica la nastere. Aceasta afectiune apare cel mai frecvent la copiii in cazul carora simptomele bolii inflamatorii intestinale nu au fost identificate la timp si nu a existat niciun tratament. 

O cauza directa a perforarii intestinului la prematuri nu este cunoscuta. Medicii mentioneaza riscurile enterocolitei necrozante, ceea ce poate duce la perforarea intestinului. Alte cauze: complicatiile de nastere prematura, hipoxia in timpul nasterii, o transfuzie de sange imediat dupa nastere, sistem imunitar imatur, flora intestinala anormala. Pe de alta parte administrarea antibioticelor chiar de la inceputul vietii si hranirea cu lapte praf in loc de lapte matern, nu il va ajuta pe copil.

In plus, perforarea colonului la sugarii prematuri poate fi asociata cu infectarea cu pseudomonas aeruginosa. Acest microorganism poate fi prezenta in natura (sol, apa), sau la animale si la om, inclusiv in flora intestinala.  Acest bacil este rezistent la multe antibiotice, persistent la dezinfectanti, astfel incat infectiile sunt foarte greu de tratat. Nou-nascutii prematuri, care nu au inca un sistem imunitar, pot face foarte usor infectii severe acute cu pseudomonas aeruginosa, mai ales ca in spitale acest bacil este destul de comun.

Articole similare