Piciorul plat la bebelus

Piciorul plat la bebelus

0
bebelus cu platfus (www.clicksanatate.ro)

bebelus cu platfus (www.clicksanatate.ro)Atunci cand bebelusul tau indica o anumita neregula in ceea ce priveste comportamentul organismului sau ai un motiv serios de ingrijorare. De aceea, orice afectiune, indiferent cat de minora ar fi poate deveni un adevarat semnal de alarma pentru parintii bebelusului.

Unul dintre principalele semne de ingrijorare este piciorul plat sau platfus. Cu toate acestea, va trebui sa cunoastem ca piciorul se va arcui corespunzator in anii mai tarzii ai copilariei. Chiar si asa, parintii incearca din rasputeri sa corecteze orice neregula aparuta la nivelul piciorului, uneori apeland la anumite tehnici de masaj.

Platfus inseamna ca piciorului ii lipseste arcuitura din talpa, care se poate forma complet de-abia atunci cand copilul va implini zece ani. De aceea, pentru a nu se ingrijora, parintii vor trebui sa stea linistiti intrucat semnele piciorului plat se pot observa foarte tarziu si nu atunci cand cel mic este inca un bebelus. Rolul arcuirii acelei zone este de a putea face fata mai usor socurilor atunci cand calcam pe un teren denivelat.

Potrivit specialistilor este indicat sa incerci sa iti lasi bebelusul sa mearga descult atunci cand invata sa mearga in picioare deoarece atunci isi va putea dezvolta un mers corect. Astfel, cel mic va putea merge calcand pe intreaga suprafata a talpii, va cunoaste cum anume sa se foloseasca de degetele de la picioare pentru a pasi, si sa isi gaseasca echilibrul atunci cand va dori sa mearga singur. De asemenea mersul descult va favoriza formarea scobiturii antiplatfus. De aceea se poate spune ca daca cel mic va merge incaltat pentru prima data va avea sanse mai mari sa aiba piciorul plat decat altfel. Incaltamintea il va impiedica pe cel mic sa isi dezvolte piciorul in mod corect.

Exista pareri care considera ca platfusul poate stramba coloana vertebrala a celui mic. In realitate, piciorul plat nu va putea fi depistat pana la varsta de patru anisori. Dupa aceasta varsta, putin cate putin va fi mai accentuata scobitura talpii.

Potrivit unor pareri medicale, talonetele la incaltamintea copiilor foarte mici este de-a dreptul daunatoare. De aceea, este indicat sa lasati natura sa vorbeasca de la sine. Se poate spune ca nici macar mersul descult nu este un factor decisiv in corectarea pozitiei de mers.