Pierderea sarcinii – cand apar riscuri

Pierderea sarcinii – cand apar riscuri

Situatiile care duc la pierderea sarcinii sunt extrem de variate, de aceea este evident ca nu exista o singura cauza care poate fi acuzata. Dar medicii pot prevedea mare parte din situatiile de risc, prin urmare este esential sa mergi la medic si sa urmaresti sarcina periodic.

– Fumatul si alcoolul in exces consumat de mama chiar cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata sunt cauze potentiale ale decesului prematur al fatului. Si consumul de droguri, stresul sau alimentatia dezechilibrata se numara printre riscuri.

– Diabetul netratat corespunzator este cel mai adesea cauza pierderilor de sarcina.

– Rh-ul negativ al mamei, cumulat cu un Rh pozitiv al tatalui reprezinta un risc, dar pentru aceasta exista deja un tratament adecvat.

– Hipertensiunea arteriala, lupusul, afectiunile tiroidei sunt si ele riscante.

– Anomaliile placentei, anomaliile genetice fetale, se numara printre cele mai improtante cauze ale saricinii oprite din  evolutie si cel mai greu de prevazut. Varsta inaintata a mamei sau antecendentele familiale pot fi un motiv previzibil.

– Infectiile bacteriene si virale sunt factori de risc ce pot induce pierderea sarcinii.

– Un fibrom uterin, fixarea necorespunzatoare a placentei sau chiar o infectie cu transmisie sexuala pot duce la pierderea sarcinii.

– Traumatismele abdominale (o lovitura, un accident) si traumatismele psihologice reprezinta si ele un risc crescut.

Ce poti face tu

Chiar inainte de a te decide sa ramai insarcinata, renunta la orice inseamna stil de viata dezechilibrat: alcool, tutun, droguri (!?) – cu cel putin trei luni inainte. Fa o vizita la medic pentru a stabili daca ai carente de vitamine si minerale in organism si inceraca sa le echilibrezi in primul rand prin alimentatie. Verifica-ti greutatea si glicemia – poti sa ai un diabet de care sa nici nu stii. Daca ai probleme cu greutatea, fa tot posibilul s-o reglezi natural, doar din alimentatie (nu lua ceaiuri sau alte pastile de slabit). Oricum, schimba-ti alimentatia. Renunta la conserve, mezeleuri, supe la plic, prajeli, grasimi, zahar si fainoase si inlocuieste deserturile cu fructe, nuci, iaurturi (naturale). Consuma peste gras precum somonul de doua, trei ori pe saptamana.

Tine stresul sub control: chiar daca vrei sa mergi in continuare la serviciu, iti poti crea un ritm mai calm de lucru. Fa miscare zilnic, reechilibreaza-ti programul de somn si, de asemenea, ai nevoie de confort psihologic acasa.

Semne ca ceva este in neregula

Pierderea de sange pe cale vaginala si contractiile uterine sunt semne ale problemelor sarcinii. Orice astfel de simptom trebuie semnalat medicului. Dar sarcina oprita in evoluţie poate sa nu se manifeste prin niciun simptom şi sa fie depistata doar in urma examenului ecografic.

Impactul psihologic

Chiar si cele mai rezistente mamici sufera fizic si psihic in urma pierderii, ceea ce le poate intarzia recuperarea dupa chiuretaj si repararea emotionala a pierderii suferite. Nu este de neglijat nici faptul ca mama este adesea facuta in mare masura responsabila de problema. Un medic nu doar bun, ci si intelegator, cu tact, poate face multe pentru o pacienta care a trecut deja, o data, printr-o astfel de situatie, instruind-o cum sa aiba o viata mai sanatoasa, ce analize sa faca si cum sa se pregateasca chiar inainte de ramane insarcinata, astfel incat sa evite cele mai multe riscuri la urmatoarea sarcina.

Nu uita totusi ca oprirea fatului din evolutie poate sa tina si de cauze genetice. in caz ca exista probleme, nu te descuraja – foarte multe mame trec prin asta si reincearca, uneori chiar de mai multe ori, pana reusesc.