Povestea unei fetite cu varicela

Fetita mea, in varsta de 5 ani, mi-a aratat, zilele trecute, o bubita rosie, localizata pe lobul urechii. Am observat ca mai avea una si pe frunte (ca o pata). In aceeasi noapte a facut febra, in jur de 39°C, asociata cu dureri de burta. In 48 de ore i-au aparut mai multe bubite, cu aspect de cosuri, care i-au provocat mancarime. Am chemat pediatrul care ne-a pus diagnosticul de varicela.

Oare cum a contactat virusul?  Am aflat de la pediatru ca virusul ramane activ timp de doua zile in afara corpului uman, asa ca boala putea sa apara fara a avea contact apropiat cu un alt bolnav. Am mai aflat ca un copil cu varicela este deja contagios cu 24 de ore inainte de aparitia bubitelor.

Semne care ar fi trebuit sa ne dea de gandit. In urma cu aproximativ trei saptamani fetita mea a avut o raceala manifestata cu febra usoara, curgerea nasului si oboseala. S-a mai plans si de dureri de cap, de gat si dureri musculare. Era de fapt perioada de incubatie a varicelei (cuprinsa intre infecție si primele simptome ale bolii), despre care medicul ne-a spus ca variaza intre 2 si 3 saptamani.

Aparitia veziculelor. Fetita a facut febra 4 nopti, fiecare puseu febril fiind insotit de un val de pete rosii. Acestea s-au umflat, au devenit papule si ulterior vezicule asezate pe o baza rosie. Semanau cu picaturile de roua. Dupa ce febra a trecut, veziculele s-au usucat, formand cruste. Deoarece apar in valuri, nu se usuca toate in acelasi timp.

Tratament. Pentru scaderea febrei (manifestata doar noaptea), i-am administrat supozitoare de paracetamol, fara sa scad temperatura sub 38°C. Am lasat organismul sa lupte cu virusul. Bubitele le-am pictat cu lotiune mentolata de la farmacie. Veziculele i-au provocat fetitei mancarimi foarte puternice. I-am taiat unghile foarte scurt ca sa nu se scarpine. Nu prea a reusit sa doarma noaptea.

Finalul. Dupa 5 zile au aparut toate crustele si fetita mea a scapat de senzatia de mancarime. Asteptam sa cada si acestea ca sa primim aviz medical pentru frecventarea gradinitei. Izolarea dureaza in total 14 zile, pana la caderea tuturor crustelor. Sora ei cea mica nu are simptomele bolii. Daca nu face varicela in 21 de zile de la primele manifestari ale surorii ei, inseamna ca am scapat. O sa facem altadata.

sursa foto: thestar.com

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare