Pozitia corecta de somn

Pozitia corecta de somn

Bebelusul tau are pozitiile lui preferate de somn, dar unele ii pot pune in pericol sanatatea. Uite care este pozitia corecta de somn si de ce.

Bebelusii care dorm pe abdomen sunt mai predispusi la riscul de moarte subita, arata numeroase studii. Asociatia Pediatrilor Americani a recomandat in 1992 ca bebelusii sa fie culcati pe spate, iar de cand aceasta directiva a fost aplicata, cazurile de sindrom de moarte subita au scazut in Statele Unite cu 40%.

Sindromul de moarte subita reprezinta principala cauza de deces la nou-nascuti si este cu atat mai infricosator pentru parinti, cu cat exista inca nu se stie cu precizie ce il declanseaza.  Mai predispusi la riscuri sunt bebelusii nascuti de mame fumatoare si cei care se nasc mai devreme de termen, precum si bebelusii care dorm in pat cu parintii – arata unele studii, fara sa existe insa dovezi clare in acest sens.

Specialistii s-au pus insa de acord asupra faptului ca daca il culci pe bebelus pe spate, cu burtica in sus, reduci semnificativ riscul de moarte subita.

Nu vrea sa doarma pe spate

Este posibil ca bebelusul tau sa refuze sa doarma pe spate, dar nu pentru ca ii displace pozitia, ci pentru ca nu poate respira bine si caile respiratorii ii sunt infundate. Inainte de a-l pune in patut, asigura-te ca indepartezi mucozitatile, astfel incat cel mic sa poata respira in voie. Indeparteaza toate jucariile si animalele din plus din patul lui, si pune-l intins pe spate, fara pernuta.

Ai grija la polipi (vegetatiile adenoide) – foarte multi bebelusi au polipii inflamati, ceea ce face respiratia dificila si ca atare, bebelusul incearca instinctiv sa-si gaseasca o pozitie de somn care sa-i permita sa respire ceva mai bine.

Atunci cand se doame agitat si se foieste peste noapte de vina poate fi si caldura excesiva. Nu supraincalzi camera – bebelusii se simt cel mai confortabil la 18-21 de grade, chiar daca tie ti se pare frig.