Pregatirea pentru gradinita

Pregatirea pentru gradinita

„Imi amintesc cand eram un lastar/Iata-ma acuma, eu sunt gradinar!” – acestea sunt versurile unui cantecel de copii. Daca ati ajuns aici, inseamna ca micutul vostru nu mai este atat de mic sau, altfel spus, nu mai este un bebe. Acum este momentul potrivit pentru pasul succesiv, necesar formarii sale: gradinita! Psihologii sustin ca, pana la varsta de trei ani, copilul si-a pus deja temeliile personalitatii lui ca fiinta umana si ca de acum incolo are nevoie de ajutorul unor influente scolastice speciale. Atat de mari sunt cuceririle pe care le-a facut pana la aceasta varsta, incat am putea spune ca, atunci cand merge la gradinita la trei ani, copilul este deja un om mic.

Intrebarea care se ridica este daca noi, mamele, suntem pregatite pentru aceasta experienta. Pentru mame, gradinita poate insemna separare, despartire, ce pot declansa aparitia unor sentimente nostalgice. Insa cel mai indicat ar fi sa privim partea buna a lucrurilor: avem un copil sanatos, frumos, care va merge la gradinita. Asadar, sa  abandonam orice fel de temeri si sa ne pregatim alaturi de cel mic pentru una dintre cele mai frumoase experiente ale vietii, numita si copilaria fara griji!

Un prim pas in pregatirea noastra este INFORMAREA. Cu mijloacele de care dispunem, avem posibilitatea sa alegem ce e mai bun. Mai bun din punctul de vedere al pregatirii academice, al optionalelor, al amplasarii gradinitei, al calitatii si rezultatelor.

Dupa ce ne-am informat, am cautat si am vazut, este recomandat sa mergem cu copilul in vizita la gradinita respectiva. In felul acesta, micutul nostru se va familiariza cu locul, oamenii si activitatile. In plus, atunci cand se va intoarce, va beneficia de avantajul de a vedea fete cunoscute in noul mediu, ceea ce-l va ajuta in procesul integrarii.

In al treilea rand, SA PRACTICAM SEPARAREA! Este foarte important sa ne lasam prichindelul cu alte persoane pentru scurte perioade de timp, deoarece acesta se va obisnui cu ele, va sti ca ne intoarcem intotdeauna la el si nu se va simti niciodata abandonat.

Desi ne pot incerca sentimente nostalgice, totusi haideti SA NE CONCENTRAM PE COPIL! Ar fi bine sa-i explicam aceasta experienta noua cat mai optimist cu putinta si sa-i acordam atentie deplina in drumul spre gradinita, spunandu-i despre experientele frumoase pe care le-am trait in aceasta perioada. De asemenea, ii putem canta cantecelele preferate, pentru a destinde atmosfera. Sa fim entuziasmate, sa zambim mult si sa fim fericite pentru el! Iar la plecare, sa-l imbratisam si sa-i spunem de fiecare data cat de mult il iubim.

Cu siguranta, vom auzi si din partea lui cuvintele magice: „Te iubesc, mami!”.

text: Panse Codreanu