Prematur ori dismatur – greutate mica la nastere

Prematur ori dismatur – greutate mica la nastere

nou-nascut

nou-nascut-2

Picture 1 of 2

Nu putine sunt cazurile in care bebelusii se nasc cu o greutate prea mica in momentul venirii lor pe lume. In acest caz se poate vorbi despre nou-nascut prematur sau nou-nascut dismatur.

Chiar daca atat nou-nascutul prematur, cat si nou-nascutul dismatur au un punct comun – acela al greutatii prea mici la nastere, in realitate acestia se diferentiaza prin durata saptamanilor de gestatie.

Nou-nascutul prematur vine pe lume putin mai devreme decat ar fi normal, mai inainte de saptamana 37 de sarcina (calculata din data conceperii bebelusului) sau de saptamana 39 de sarcina (calculata din data primei zile de sangerare a ultimului ciclu menstrual).

Nou-nascutul dismatur vine pe lume la termen, nasterea avand loc asa cum medicii prevazusera initial, respectandu-se saptamanile de gestatie, insa acesta are o greutate mica la nastere.

Ceea ce ii aseamana este, de fapt, greutatea, dar si problemele care se pot ivi ulterior. O greutate prea mica la nastere determina o serie intreaga de probleme, functiile lor vitale fiind destul de mult afectate.

Atunci cand vorbim de greutate mica la nastere nu avem cum sa nu privim catre indicii normali de greutate. Asadar, un nou-nascut normal va avea o greutate cuprinsa intre 2.500 grame si 4.500 de grame, avand o lungime cuprinsa intre 45 si 55 centimetri. Cu alte cuvinte, nou-nascutul va fi destul de bine proportionat tinand cont de parametrii lungime/inaltime.

Nou-nascutul prematur va avea o greutate mai mica de 2.500 grame, nascandu-se, asa cum aminteam, mai inainte de termen. In functie de greutatea sa, dar si de saptamana de gestatie in care a venit pe lume, prematurul poate fi clasificat in prematur de gradul I (1.500 si 2.500 de grame, nasterea are loc dupa saptamana a 30-a de sarcina), prematur de gradul II (1.000 si 1.500 de grame, nasterea are loc intre saptamanile 25 si 30 de sarcina) si prematur de gradul III (1.000 de grame, nasterea are loc la mai putin de 27 de saptamani de sarcina).

Prematurul va avea nevoie de ingrijiri medicale, fiind tinut sub supravegherea medicilor specialisti la terapie intensiva, pana atunci cand functiile sale vitale ar putea functiona corect.

Nou-nascutul dismatur are nevoie de o alimentatie echilibrata si sanatoasa pentru ca greutatea sa sa poata creste in cel mai scurt timp. De regula, printre cele mai frecvente cauze ale dismaturitatii putem enumera fumatul in timpul sarcinii, consumul de alcool, prezenta unor infectii in sarcina.

Articole similare