Prescolarul timid

Prescolarul timid

0
copil suparat (http://rwaxtasteslikecrayons.files.wordpress.com)

copil suparat (http://rwaxtasteslikecrayons.files.wordpress.com)Nu putini sunt cei care incearca sa isi descopere imaginea copilului lor pe culoarele scolii sau ale gradinitei. In realitate poti vedea fie un copil destul de descurcaret, fie unul mai timid care abia asteapta ca orele sa se poata termina pentru a fi iarasi sub ocrotirea parintilor, in mod special a mamei.

Asa ca, probabil va veti intreba daca va fi capabil sa comunice cu educatoarea si cu copiii din grupa, daca se va supara daca vreun coleg nu ii va da voie sa se joace cu o anumita jucarie sau daca va putea trece peste etapa despartirii pentru cateva ore de voi, parintii.

Copilul timid probabil va fi cel care va incerca sa stea la o anumita distanta de toti ceilalti, nu il vor interesa jucariile si va dori sa se faca aproape nevazut. Asadar, nu va comunica cu cei de aceeasi varsta si nici nu va incerca sa ii cunoasca, avand anumite complexe, chiar daca inca neconstientizate.

Pentru a-ti ajuta copilul sa treaca peste aceasta etapa grea a vietii este bine sa incerci sa il integrezi si sa il obisnuiesti cu acest mediu scolar. De aceea, vei putea sa il ajuti daca veti face o simulare a mersului impreuna la gradinita. Nu iti ramane decat sa il scoli mai de dimineata, sa ii faci pachetelul, sa ii pui rucsacelul in spate si sa mergeti de mana pana la gradinita. Acolo, va trebui sa incercati sa va luati la revedere de la cel mic si sa il asezati intr-una din bancile oferite de educatoare. Dupa numai cateva minute veti simula ca veniti la gradinita pentru a-l lua inapoi acasa. O alta strategie pentru a spulbera timiditatea copilului este sa ii permiteti sa se joace in curtea gradinitei cu ceilalti copii, daca aceasta se afla chiar in apropierea casei dumneavoastra. In acest fel, cel mic isi va putea face noi prieteni, va putea relationa mai bine, se va juca si se va putea integra destul de usor in acest mediu. Daca mai apoi il veti duce la gradinita conform programului, nu va avea de ce sa se sperie intrucat este un mediu pe care deja il cunoaste si, cu atat mai mult, deja si-a facut cativa prieteni.

Cu toate acestea, gradinita este un mediu strain cu care trebuie sa se obisnuiasca. De aceea, va trebui sa incercati sa le explicati de ce anume va trebui sa mearga in fiecare zi la gradinita, ce activitati vor desfasura in acele locuri, cat timp va sta alaturi de ceilalti copii, cum se vor juca impreuna fara a le simti lipsa parintilor.

Nu ii impuneti totusi sa isi iubeasca educatoarea intrucat copilul timid va fi incapabil de astfel de sentimente in fata strainilor. Trebuie sa va multumiti doar cu o simpla acomodare a celor doi. Va trebui sa incercati sa ii explicati ca voi, in calitate de parinti, v-ati adus aportul financiar pentru ca educatoarele sa le poata conferi cea mai buna siguranta si educatie. In acest fel, nu va va sti foarte departe, constientizand totodata ca timpul petrecut pana veti veni sa il luati va trece destul de repede.