Prima zi de scoala – cum sa-l ajutam sa se adapteze?

Prima zi de scoala – cum sa-l ajutam sa se adapteze?

0

Prima zi de scoalaModul in care parintii reusesc sa isi ajute copilul sa se adapteze in prima zi de scoala determina unul dintre secretele reusitei in viata de scolar de mai tarziu. 

Cu toate acestea, tot mai multi copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani au probleme de adaptare. Acest lucru se manifesta prin refuzul acestora de a merge la scoala, dar si prin lamentarile continue atunci cand vine vorba de revenirea pe bancile scolii.

In prima zi de scoala toti parintii vor trebui sa se astepte ca micii scolari vor plange si vor fi suparati atunci cand parintii vor trebui sa ii lase vreme de cateva ore in compania colegilor de clasa si a doamnei invatatoare. Astfel de episoade sunt destul de frecvente si pot fi depasite, in mare masura, prin abilitatile parintilor si cadrelor didactice de a gestiona corect situatia. De asemenea, prin astfel de probleme trec atat parintii care isi duc copiii pentru prima data la scoala, precum si aceia care sunt in clase mai mari, confruntandu-se cu fenomenul readaptarii. De obicei, astfel de episoade de plans si de refuz de a merge la scoala pot dura pana la cateva saptamani, insa cu timpul copilul se va acomoda, va incepe sa capete incredere in colegii de clasa si in invatatoare si va prinde drag de tot ceea ce va invata aici.

Pentru a reusi ca adaptarea sa fie mai usoara, parintii vor trebui sa isi acomodeze copilul inca de dinainte de prima zi de scoala cu institutia. Va putea sa mearga impreuna cu el pana la scoala pentru ca acesta sa cunoasca drumul de intoarcere spre casa, va putea sa ii faca cunostinta cu doamna invatatoare, in cazul in care copilul este mai temator, pentru a fi sigur ca se afla pe maini sigure si protectoare.

In plus, in prima zi de scoala parintii vor putea sa le promita copiilor ca ii vor astepta in fata clasei pana atunci cand orele se vor termina. Acest lucru le va da incredere si se vor simti in mult mai multa siguranta stiind ca parintii le sunt alaturi, putandu-i vedea in fiecare recreatie. Astfel de episoade vor putea fi repetate in prima saptamana de scoala, usurand integrarea in colectiv.

Comunicarea cu copilul este un alt factor important care il va ajuta sa depaseasca orice problema de adaptare. Parintii vor trebui sa discute cu copilul asupra temerilor sale si asupra necunoscutelor care ii starnesc frica. In acest mod, parintii vor afla ce se intampla cu copilul lor si vor putea cunoaste cum anume sa il ajute ca integrarea sa fie mai usoara, pornind de la cazuri particulare. De asemenea, parintii vor trebui sa le comunice copiilor de ce este important ca temele sa fie facute si de ce anume vor trebui sa respecte un anumit program stabilit de scoala, insa totul va trebui sa fie facut pe intelesul celor mici.