Primele doua embolizari de fibrom uterin au fost efectuate cu succes la...

Primele doua embolizari de fibrom uterin au fost efectuate cu succes la Arcadia

brunettes blondes women nature grass models lying down tagnotallowedtoosubjective park 1920x1080_www.wall321.com_42Saptamana trecuta au fost efectuate primele embolizari de fibrom uterin în cadrul spitalului Arcadia. Cele doua paciente, prima din Iasi, în varsta de 29 de ani, iar cealalta din Barlad, în varsta de 33 de ani, au apelat la aceasta solutie moderna de tratament datorita beneficiilor sale: protejarea integritatii anatomice si a capacitatii reproductive, perioada scurta de recuperare, caracterul minim invaziv al interventiei.

Recomandata de Societatea Americana de Ginecologie drept metoda de tratament de prima intentie pentru fibromul uterin, embolizarea castiga tot mai mult teren si în Romania, rezolvand rapid, eficient si sigur o problema de sanatate cu care se confrunta peste 40% dintre femei.

Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumora non-canceroasa ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numarul si marimea fibroamelor variaza de la o pacienta la alta, însa în general se observa 1-3 noduli cu dimensiuni între 10-150 mm.
Embolizarea fibroamelor uterine este o metoda moderna de tratament, minim invaziva, non-chirurgicala si extrem de eficienta. Ea consta în înfundarea arterelor uterine, vasele de sange ce alimenteaza fibroamele, astfel ca se produce devascularizarea si resorbtia formatiunilor tumorale, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare, cu exceptia fibroamelor subseroase pediculate. Interventia se desfasoara în laboratorul de cateterism, sub control radiologic cu ajutorul angiografului, si este efectuata de catre medicul radiolog interventionist. Metoda este recomandata în principiu oricarei paciente cu fibromatoza uterina simptomatica ce doreste un tratament minim invaziv, conservator, care nu necesita incizii, anestezie generala sau transfuzii sangvine.

Liliana A. are 29 de ani si a fost prima pacienta ce a beneficiat la Iasi de o embolizare de fibrom uterin, efectuata saptamana trecuta la spitalul Arcadia. Pentru ea, alegerea a fost simpla: doreste sa aiba copii, astfel ca nu putea opta decat pentru o metoda de tratament care sa îi permita împlinirea acestui vis. În plus, a fost atrasa de ideea unei interventii moderne, cu recuperare usoara, fara incizii si cicatrici. A aflat diagnosticul de fibrom uterin în toamna anului trecut, iar de atunci a adunat informatii. Faptul ca la Arcadia încep sa se realizeze embolizari a fost exact vestea pe care o astepta pentru a actiona.

O poveste asemanatoare are si Oana O. din Barlad, care a ales embolizarea din aceleasi considerente legate de caracterul conservator si minim invaziv al procedurii. Oana traieste cu sotul ei în Danemarca, însa problemele sale de sanatate si-au gasit rezolvarea la Iasi, unde medicii de la Arcadia au ajutat-o sa parcurga rapid tot traseul de la diagnostic la tratament: consultatia OG, investigatia IRM de confirmare, consultatia de radiologie si, în cele din urma, embolizarea.
La doar cateva zile dupa interventie, Liliana si Oana spun ca ar recomanda fara rezerve embolizarea oricarei alte femei care se confrunta cu diagnosticul de fibrom uterin.
Dr. Mihai Jr. Creteanu, medicul radiolog ce a efectuat embolizarile la Arcadia, precizeaza: „Pentru ambele paciente, tratamentul fibroamelor prin embolizare era varianta optima, de nediscutat: ambele aveau de suferit din cauza simptomelor intense ale afectiunii, ambele planificau sa aiba copii în viitorul apropiat, ambele aveau o patologie conforma cu recomandarile de embolizare. Pacienta de 29 ani prezenta un fibrom de aproximativ 4 cm., iar cea de 33 ani prezenta 3 formatiuni fibromatoase, cea mai mare de 7,5 cm.

Interventiile au durat în medie 30 de minute si s-au derulat în cele mai bune conditii, fara incidente intraoperatorii. Post interventie, pacientelor le-a fost administrata medicatie pentru controlul durerii. Durerea este un simptom normal dupa embolizare, fiind provocata de fenomenele ischemice de la nivelul formatiunilor fibromatoase. A doua zi dupa efectuarea procedurii, pacientele au fost externate, urmand sa revina pentru control la doua si la sase luni post interventie, cand se va vizualiza absenta vascularizatiei la nivelul fibromului printr-o ecografie specifica. Riscul de recidiva în astfel de situatii este însa foarte mic, sub 5%, astfel ca ne asteptam ca pacientele sa aiba o evolutie foarte buna si sa se bucure în curand de vestea ca vor deveni mame.”

Realizarea procedurilor de embolizare de fibrom uterin deschide activitatea de radiologie interventionala în cadrul retelei Arcadia, fiind doar una dintre noutatile medicale programate în cursul anului 2014. „Ne aliniem mereu celor mai moderne si noi proceduri de tratament, astfel ca era firesc sa initiem activitatea de radiologie interventionala, fiind vorba despre interventii minim invazive, eficiente, cu riscuri reduse pentru pacient si cu avantajul important al recuperarii rapide si usoare. Primele beneficiare ale noilor servicii de embolizare sunt pacientele diagnosticate cu fibrom uterin, însa noutatile vor continua, astfel încat sa abordam prin metode interventionale o patologie tot mai complexa”, precizeaza la randul sau dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.