Primul Forum European al Obezitatii organizat la Bucuresti

Primul Forum European al Obezitatii organizat la Bucuresti

0

EPODE International Network (EIN), cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii si bolilor netransmisibile, in parteneriat cu Fundatia PRAIS – Miscarea SETS, a organizat la Bucuresti, in perioada 16-18 octombrie 2013, primul Forum European al Obezitatii.

Logo Forumul European al ObezitatiiEvenimentul a reprezentat o oportunitate extraordinara pentru programele bazate pe comunitate din Europa si sustinatorii acestora de a face schimb de bune practici, de a propune solutii si de a-si asuma angajamente privind obezitatea si problemele asociate acesteia. Forumul este un apel la actiune pentru Europa in ceea ce priveste prevenirea obezitatii si a bolilor netransmisibile.
Prevenirea obezitatii: subiectul central al evenimentului

15 Programe Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa si membri ai EPODE International Network (EIN) au participat la Forumul European al Obezitatii, alaturi de importanti factori de interes din domeniul stiintific, politic si public-privat, angajati in vederea prevenirii obezitatii.

Primele doua zile au fost dedicate sesiunilor de lucru specifice pentru membrii EIN, urmate de o conferinta plenara pe data de 18 octombrie, intitulata “Prevenirea obezitatii in comunitate: Mijloace si instrumente eficiente pentru schimbare”. Conferinta reuneste experti internationali importanti, peste 70 de profesionisti CBP, dezvoltatori de politici, reprezentanti ai mediului politic si corporativ, oferind oportunitatea de a invata, din exemplele expertilor, modalitati de utilizare a mediului in prevenirea obezitatii. In plus, le permite programelor membre, existente si potentiale, sa reflecte asupra rolului CBP in reducerea inegalitatilor din domeniul sanatatii, abordand in acelasi timp aspectele de dezvoltare durabila si Parteneriatele Public-Privat in cadrul unei mese rotunde coordonate de experti.

Rezultate promitatoare: scadere de 10%-20% a prevalentei obezitatii
Epode International Network (EIN), cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, isi propune sa ajute la prevenirea supraponderabilitatii, obezitatii si a bolilor netransmisibile asociate. Misiunea sa este sa sustina Programele Bazate pe Comunitate in reducerea prevalentei obezitatii in randul copiilor prin strategii durabile.

Metodologia EPODE este implementata in 34 de programe in peste 20 de tari, implica peste 20 de milioane de oameni si are un impact real asupra prevalentei obezitatii la nivel mondial. Valoarea adaugata a metodologiei se bazeaza pe o contributie stiintifica solida, evaluare si rezultate bazate pe dovezi, sustinere institutionala si politica, precum si tehnici de marketing social si resurse durabile.

“Metodologia EPODE si-a dovedit eficienta in orasele pilot EPODE din Franta care au inregistrat o scadere de aproape 10% a prevalentei obezitatii in perioada 2005-2010. In plus, in Belgia, Programul Bazat pe Comunitate “Viasano” a demonstrat rezultate exceptionale, cu o reducere de 22% a prevalentei supraponderabilitatii intre 2008 si 2010 in orasele pilot”, a declarat Dr. Jean-Michel Borys, Secretar General EIN.

SETS, Programul Bazat pe Comunitate din Romania: o poveste de succes!

Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS a fost initiata in martie 2011 de Fundatia PRAIS pe o perioada de 5 ani. Obiectivele miscarii sunt prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor pana la 12 ani si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup si spirit. SETS a creat si o alianta nationala puternica de institutii guvernamentale, organizatii sportive si medicale, parteneri privati, precum si 20 de ambasadori care sustin cauza sociala.

Pana in acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice, peste 160.000 de parinti si 2 milioane – public larg, au avut acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului in general, reguli de igiena si valori morale pozitive. De la lansare pana in prezent, au fost organizate 240 de Cluburi SETS – Miscare si Distractie, reunind 9.766 de membri, care au desfasurat 3.531 de activitati. 200 de studenti din cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport (UNEFS) au sustinut voluntar 145 de lectii deschise, demonstratii sportive, devenind adevarate modele pentru elevi. Campanii de marketing social la scara larga cu audienta nationala au completat impactul interventiilor anuale SETS.