Probleme ce se pot ivi in timpul sarcinii

[imagebrowser id=682]

Este ceva in neregula?

Pe masura ce copilul creste, mamica incepe sa simta un disconfort. Daca aceasta nu are greutatea corespunzatoare, atunci durerile de spate si oboseala isi fac resimtita prezenta. Uterul creste si apasa pe stomac, dand nastere senzatiei neplacute de arsura. Pe deasupra, pot aparea constipatia si hemoroizii. Un alt efect secundar al sarcinii este retentia de lichide, care duce la umflarea picioarelor. Sindromul de tunel carpian ( amortirea degetelor si furnicaturi ) isi poate face si el resimtita prezenta. De asemenea, pot aparea vergeturi pe abdomen si sani, dar si vene varicoase. Veti spune atunci : „Traiasca sarcina!”

Odata cu trecerea timpului, este posibil sa va simtiti ca avand o povara, in loc de un miracol. Incep greturile, arsurile, apar vergeturile, edemele la picioare si durerea de spate. Toate acestea va provoaca sa va ganditi ca nu a fost o idee prea buna sa deveniti mamica.

Va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru a scapa de chinuri si pentru a va destinde:

Diminuati oboseala!

Odihniti-va in fiecare zi circa o ora. Aveti grija ca picioarele dumneavoastra sa fie amplasate mai sus decat nivelul inimii pentru a reduce presiunea ce se exercita asupra lor. Nu va simtiti indispusa pentru ca trebuie sa va odihniti, aducerea pe lume a unui copil este o munca grea. Daca mai aveti un copil mai mic, va puteti odihni in acelasi timp cu el. In cazul in care el nu obisnuieste sa doarma, ar fi bine sa incercati sa-i formati acest reflex, sau in cel mai rau caz, puneti-i o caseta cu desene animate si asezati-va cat mai confortabil alaturi de el.

Faceti exercitii cat de des aveti ocazia.

Orice activitate, fie ca este vorba de mersul pe jos, de aerobic sau de inot, va confera energie. Astfel, momentul nasterii va fi mai usor suportabil daca ati efectuat in mod regulat exercitii fizice.

Dezumflati-va picioarele!

Facand bai alternative, reci si calde la picioare, veti reusi sa imbunatatiti circulatia picioarelor dumneavoastra, mai ales in cazul cand va dor. Apa calda functioneaza ca un conductor care aduce sangele in picioare, iar apa rece este cea care il trimite inapoi. Puteti umple doua vase cu apa: unul cu apa rece, iar altul cu apa calda. Stati timp de trei minute cu picioarele in vasul ce contine apa calda, si apoi 30 de secunde in vasul cu apa rece. Repetati acest procedeu de aproximativ sase ori, ultimul vas in care veti tine picioarele fiind cel cu apa rece. Este bine ca dupa aceste bai sa va odihniti picoarele un sfert de ora, tinandu-le sprijinite in sus.

Tineti sub control arsurile epigastrice.

In timpul sarcinii, presiunea din abdomen este mai mare datorita copilului ce se dezvolta, iar valva dintre stomac si esofag este slabita de hormonii sarcinii. Veti simti o senzatie puternica de arsura din cauza faptului ca acizii grasi ajung mult mai usor in esofag. Pentru a scapa de aceste simptome si a va calma durerea, puteti face cateva lucruri:

  • nu mancati prea mult si cinati cu cel putin trei ore inainte de a merge la culcare;
  • imbracati haine mai largi la nivelul taliei;
  • evitati sa va ingrasati;
  • evitati efortul sau sa va aplecati. Daca totusi este nevoie sa faceti acest lucru, indoiti-va genunchii pentru a va aseza;
  • mancati migdale, intrucat compusii lor mentin acizii grasi in stomac. Aveti totusi grija la greutate, pentru ca ele contin multe calorii. Pentru a evita sa va ingrasati, diminuati din celelalte alimente.
  • nu serviti alimente ce relaxeaza sfincterul esofagian. Printre acestea mentionam: cafeaua, prajelile, citricele, rosiile, acoolul;
  • daca totusi nimic din ce ati incercat nu va imbunatateste starea fizica, apelati la medic. Va poate prescrie antiacide, care neutralizeaza acidul gastric. Trebuie sa le folosim cu precautie si sa nu marim doza, pentru a nu afecta fatul.

Eliminati durerea de spate.

Evitati statul in picioare pentru mai mult timp, mai ales in ultima perioada a sarcinii. Cresterea bebelusului duce la inmuierea articulatiilor, durerile de spate devenind mai frecvente. Stand in picioare prea mult timp nu facem decat sa amplificam durerea. Daca totusi sunteti nevoita sa stati in picioare, incercati sa va mentineti greutatea pe ambele picioare. Nu va ridicati pe un sold, pentru a nu crea presiune pe coloana vertebrala. Daca sunteti asezata pe un scaun, stati dreapta. Indreptati-va spatele de mai multe ori, repetand acest exercitiu pe parcursul zilei, pentru a va intari muschii spatelui. Daca sunteti la birou, ridicati-va picioarele pe un scaunel.

Asigurati-va ca nu aveti sindromul de tunel carpian.

Sunt femei care simt amorteala ori furnicaturi in degete in timpul sarcinii, din cauza retentiei de lichide care exercita presiune asupra nervilor aflati la incheietura mainii. Puteti imbunatati starea dumneavoastra prin exercitii cu bratele si incheieturile mainilor pentru cinci minute o data pe ora. Daca simtiti ca incheieturile mainilor va amortesc, nu este bine sa le indoiti, pentru ca este posibil sa agravati situatia.

Reduceti vergeturile.

Foarte multe dintre femeile gravide prezinta vergeturi, acele dungi care se transforma din rosu in alb. Aparitia lor se datoreaza faptului ca pielea trebuie sa se intinda pentru a face fata sanilor si abdomenului care cresc. Intinderea se produce in stratul de colagen al pielii, aflat sub suprafata ei, astfel incat produsele pentru piele nu vor da niciun rezultat. Secretul reducerii vergeturilor este sa incercati sa va mentineti greutatea sub control. Vestea buna este ca ele dispar odata cu trecerea timpului sau se transforma in dungi argintii.

Mentineti sub control venele varicoase.

Varicele sunt cauzate pentru ca acumulati mai mult sange pentru a hrani copilul. Puteti purta ciorapi medicinali speciali pentru gravide daca doriti sa le tineti sub control. De asemenea, puteti reduce aparitia lor daca puneti comprese reci pe picioare. Aplicati comprese cu lichid preparat din ulei de chiparos, lamaie si bergamot, hamamelis distilat. Acest lichid trebuie racit la frigider, iar compresele se tin pentru un sfert de ora, timp in care picioarele dumneavoastra stau ridicate. Aceasta combinatie va ajuta la reducerea inflamatiei, dar si la micsorarea vaselor de sange.

Combateti constipatia.

In general, femeile insarcinate au o predispozitie de a suferi de constipatie. Trebuie deci sa mariti aportul de fibre in organism. Alimentele bogate in fibre sunt: fasolea, cerealele integrale, semintele de in, painea din tarate, legumele verzi, broccoli si fructele proaspete.

Cand trebuie sa apelez la medic?

Majoritatea afectiunilor si simptomelor legate de sarcina inceteaza atunci cand copilul se naste. Ar trebui sa fiti ingrijorata daca pierdeti in greutate, daca nu urinati, sau daca nu puteti retine in stomac alimente si lichide. De asemenea, durerile de cap, ametelile nu sunt firesti si ar trebui in acest caz sa consultati un medic.

Sursa foto: mummyclarinne.m.u.pic.centerblog.net; www.infobebes.com

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare