Am ramas parinte singur. Ce ma fac?

Am ramas parinte singur. Ce ma fac?

0

Nici o despartire nu e usoara, fie ca e cauzata de un divort sau trecerea in alta lume a persoanei dragi. Dar atunci cand intervine in ecuatie intervine si un copil, trebuie sa te pui pe picioare cat mai repede posibil. Trebuie sa te arati tare si sa-ti urmezi cu mandrie si fericire drumul in viata, de dragul lui! Ce nu face un parinte pentru puiul lui?

mom-child-autumnDaca ai ramas parinte singur, nu trebuie sa disperi. Exista o multitudine de parinti singuri in lume aceasta care fac o treaba foarte buna si se descurca cu succes in a-si creste micutii. Chiar si singur poti creste un copil sanatos, fericit si energic! Poti testa urmatoarele sfaturi dupa care sa te ghidezi la inceput:

– Ca parinte singur, ai dublu de munca de facut si trebuie sa te ocupi doar tu de tot ce tine de viata celui mic – mancare, somn, dus si adus de la scoala, hainute curate, teme, activitati recreative etc., dar si de casa – plata facturilor, curatenie. Totusi, in acest tumult de activitati si griji, nu uita de tine! Poate ca acum nu mai ai destul timp pentru a petrece timp cu prietenii, a practica sportul preferat sau doar a te relaxa acasa, vizionand un film bun, dar trebuie neaparat sa te ai grija sa iti satisfaci nevoile vitale. Mananca sanatos si dormi destule ore! Daca te imbolnavesti sau esti obosit cronic nu vei mai fi in stare sa ai grija de cel mic

– Incearca sa-ti mentii atitudinea pozitiva. Stim ca e greu ca dintr-o data sa te trezesti ca trebuie sa te ocupi de toate singur, fara sprijinul partenerului, dar nu-ti face bine nici tie nici copilului daca vezi totul in negru si esti negativist.

– Petrece cat mai mult timp de calitate cu puiul tau. Stim ca sunteti deja 24 din 24 de ore impreuna, dar incearca sa te joci cu el sau sa faceti cat mai multe activitati recreative impreuna. Daca este inca micut, il poti plimba cu caruciorul prin parc. Asa veti avea parte amandoi de momente relaxante in natura.

– Gaseste alti parinti in aceeasi situatie cu tine si intalniti-va macar o data pe saptamana. Poti povesti cu ei despre diversele situatii si dificultati pe care le traiesti ca parinte singur, si va puteti sfatui reciproc. In plus, va puteti imbarbata recirpoc, si de ce, iti poti face chiar prieteni noi.

– Intalneste-te cat mai des cu alti membrii ai familiei tale – parinti, frati, surori. Cateva ore petrecute impreuna cu ei iti vor insenina ziua, si atat copilul tau, cat si tu veti avea sentimentul ca apartineti la ceva. Iar daca ai o familie cu care te intelegi bine si care te sprijina si ajuta cu diversele chestiuni ce tin de cel mic sau iti ofera suport emotional, totul va fi mai usor.

– In caz de divort, nu te simti vinovat si nu iti rasfata copilul peste masura pentru a suplini faptul ca acum esti un parinte singur.