Reflexele nou-nascutului

Reflexele nou-nascutului

reflexe bebelus mama (www.palmerini.org)

reflexe bebelus mama (www.palmerini.org)Imediat dupa nastere, orice nou-nascut sanatos va capata ceva deprinderi numite reflexe. Asadar, va reactiona la stimuli precum  lumina sau intunericul sau la atingeri. Asadar, daca ii vei intinde degetul, acesta va reusi sa te prinda fara sa stea prea mult timp pe ganduri. Daca, din intamplare, il vei atinge cu manuta sau nasucul in zona guritei, acesta va reactiona in asa fel incat ar dori sa suga.

Asadar, imediat dupa venirea sa pe lume, bebelusii reactioneaza cu anumite reflexe de supt, tresarit, intoarcere a capului sau prinderea obiectelor in manute. Astfel de miscari nu reprezinta vreo afectiune a copilului, intra in limita normalului. Cu toate acestea, ele vor disparea cu siguranta pana la jumatatea primului anisor.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Reflexul de cautare a hranei prin intorsul capului il va ajuta pe cel mic sa se orienteze asupra locului de unde urmeaza sa primeasca lapticul, atat de necesar pentru acesta. Asadar, nou-nascutul va intoarce imediat capul spre sanul mamei sau spre biberon odata ce este luat in  brate si asezat in pozitia de alaptare. Il poti verifica inca de la nastere sa determini daca are acest reflex. Il vei putea atinge cu manuta in directia opusa a capului, pe obraz. In acest fel, bebelusul va considera ca a venit momentul alaptarii si va intoarce capul, avand gurita deschisa, gata sa inceapa suptul, un alt reflex la fel de important.

Reflexul Maro sau reflexul de a tresari va putea fi observat ori de cate ori bebelusul este speriat de un zgomot prea puternic. Acesta isi va misca instantaneu bratele si picioarele.

Daca ii vei atinge talpile de la picioare, isi va indoi degetele, iar daca ii vei da degetul, ti-l va prinde in manuta sa. Toate sunt reflexe elementare pe care nou nascutul le cunoaste inca de cand se afla in burtica, fiind pregatit parca sa le puna in aplicare in noul sau mediu cu care va lua cunostinta odata cu nasterea.

Dupa varsta de 3-6 luni, aceste reflexe vor disparea treptat, fiind inlocuite cu gesturi voluntare. Acesta isi va indoi mainile si picioarele, capul, gatul sau chiar intregul corp, toate ajutandu-l in vederea tonifierii musculaturii. Cu toate acestea, nu-l lasa nesupravegheat, chiar daca esti constienta ca este prea mic pentru a cadea din pat. Acestea se pot rostogoli destul de usor si, intr-o secunda, pot fi jos pe podea, lucru extrem de periculos intrucat se pot rani grav.

Observarile medicale lunare vor evidentia daca totul este in regula cu copilul tau. Medicul se va asigura ca acesta are reflexele necesare dezvoltarii, ce vor fi inlocuite, mai apoi cu gestica intentionata.
Articole similare

Fara comentarii

Lasa un comentariu