Revenirea menstruatiei dupa nastere

Revenirea menstruatiei dupa nastere

0

Imediat dupa nastere te vei confrunta cu numeroase probleme legate de modificarea structurii hormonale a organismului tau. Perioada de lahuzie reprezinta o etapa in care organismul este dat peste cap. Parca nimic nu mai este pus la locul lui, atat din punct de vedere al sanatatii tale, cat si din punct de vedere psihic.

Cu timpul viata isi va recapata cursul normal. Asa ca nu te speria: pana si ciclul menstrual isi va face aparitia la nici 6 saptamani in cazul in care nu alaptezi sau in maxim o luna de la intarcare in cazul in care iti alaptezi bebelusul.

Perioada la care isi va face aparitia prima sangerare de tip menstrual nu este cunoscuta cu exactitate, variind de la caz la caz. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii sigura ca nu poti ramane insarcinata in absenta menstruatiei.

Daca te gandesti la administrarea pilulelor contraceptive, acestea nu sunt recomandate din doua puncte de vedere. Primul consta in faptul ca sunt nocive sugarului in cazul alaptarii, iar cel de-al doilea are in vedere faptul ca administrarea lor se ia de regula in functie de datele ciclului menstrual. Necunoscand datele menstruatiei, acestea devin inutile.

Hormonul care stimuleaza lactatia, denumit prolactina, are drept efect intarzierea ovulatiei.De aceea, in cazul in care va veti alapta bebelusul la san, prima menstruatie poate sa apara la o luna – doua de la intreruperea alaptatului. Exista si situatia in care revenirea menstruatiei are loc chiar daca nu ati intrerupt alaptatul.

Asadar, daca nu aveti planificata o sarcina atat de devreme incercati masurile de protectie cele mai sigure. Nu folositi principiul ca alaptatul reprezinta cea mai sigura metoda de contraceptie deoarece aceasta idee pare din statistici sa nu prea functioneze, fiind posibila aparitia perioadei fertile inainte chiar de aparitia primului ciclu menstrual. Puteti in acest mod sa deveniti mamica chiar in primele saptamani de dupa nastere.

Cu toate ca a deveni mama reprezinta cel mai frumos ideal feminin, totusi recomandarea noastra este sa folositi metode contraceptive eficiente in asa fel incat organismul sa isi poata reface structura dupa nasterea care tocmai s-a produs, fiind necesare cateva luni, poate minim un an pana la aparitia unei noi sarcini.

Articol realizat de Tatiana Tuţă