Riscuri care planează asupra feminității și a relației de cuplu. Cum ne reconectăm la feminitatea noastră?

Se vorbește tot mai des despre pierderea feminității și adoptarea unor trăsături profund masculine de către reprezentantele sexului frumos. Trăsături precum compasiunea, naturalețea, jucăușenia, delicatețea, eleganța sau blândețea au fost înlocuite de duritate pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate și atingerea scopurilor cu orice preț.

Chiar și în relația de cuplu lucrurile tind să se schimbe, femeia să împrumute din energia masculină și să manifeste un control excesiv în relație. Partenerii de cuplu ajung să își schimbe rolurile, ceea ce creează un cerc vicios și îi aruncă pe cei doi în posturi și roluri nefirești. Psihologii atrag atenția asupra faptului că atunci când energia feminină este perturbată în cuplu, acest lucru dezechilibrează și energia masculină. Acest dezechilibru energetic individual se traduce la nivel mondial prin apariția crizelor, a rasismului, a urii și a agresivității, toate acestea fiind de fapt simptome ale unei energii masculine profund dezechilibrate, dat fiind că este lipsită de contrapartea ei feminină.

“Feminitatea transcede planul fizic și este, în principal, despre emoție, stare, trăire. Înseamnă mult mai mult decât forme voluptoase, rotunjimi și ținute sexy. Feminitatea este o trăire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naște, de fapt, acest impuls, această chemare, a ceea ce avem noi de facut și îndeplinit ca ființe pe acest pământ. Dacă energia masculină este orientată spre acțiune, scop, competiție, spre formă și concretețe, energia feminină este focusată pe proces, pe felul în care ne simțim în drumul spre atingerea unui obiectiv, în drumul spre succes, pe a da timp și spațiu unor lucruri să se nască. Este focusată eminamente în interior, pe emoții, și nu spre exterior. Este curgătoare și unificatoare, nu competițională și dihotomică, așa cum este energia masculină. Freud descria foarte frumos energia feminina ca <interiorul unei biserici>, care așteaptă liniștită într-o tăcere fertilă, plină de înțelepciune și sens”, explică Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Care sunt cauzele care conduc la pierderea feminității?

“Feminitatea este o calitate, o resursă cu care noi, femeile, ne naștem. Există situații însă, în care ne deconectăm de la ea pe parcurs, angrenate fiind în diverse procese și având un stil de viață haotic, fără alocarea unui timp și spațiu pentru sinele nostru profund”, a adăugat Psih. Valeria Vîrlan. Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visătoare și optimiste, la un „robot” setat pe muncă, fără planuri și speranțe, închise și împietrite în fața a tot ceea ce înseamnă sentiment. Iată care sunt motivele care au condus către ceea ce înseamnă o deconectare de la sursa profundă a energiei feminității:

1) Lipsa de repere. Dacă în jurul nostru nu există femei conectate la feminitatea lor, nu vom avea un model demn de urmat, care să ne inițieze în tainele feminității. Dacă în societate sau în mediul profesional în care activăm vedem femei în poziții de management care „calcă pe cadavre”, manifestând duritate și competitivitate excesivă pentru atingerea scopurilor, dorind să ajungem cel puțin la rezultatele lor, le vom copia comportamentul.

2) Repere greșite de feminitate. Dacă bunicile sau mamele noastre au trăit umilințe, jigniri sau alte astfel de situații nefericite, ori, din contră, dacă în copilărie am fost expuse unui model de mamă de tipul femeii „bărbată”, adică total deconectată de corpul, emoțiile și feminitatea ei, foarte activă în a prelua și manifesta atribuțiile bărbatului, ceea ce noi vom duce mai departe în viețile noastre va fi un model greșit de feminitate. De asemena, falsele modele de feminitate, de care abundă mass-media, axate strict pe aspectul exterior, având o conduită de parvenire și lipsă a valorilor, nu fac decât să adâncească acest dezechilibru al feminității.

3) Femei axate pe carieră, cu orice preț. Aceste femei care manifestă adesea un comportament de deconectare de propriul corp și de emoțiile lor, mult mai preocupate fiind de scopul final decât de ele însele, au o energie feminină scăzută. A nu se înțelege că o femeie, conectată la energia sa feminină, nu poate avea succes în plan profesional. Diferența este că, pentru ea, drumul spre succes este natural și fără compromisuri deoarece nu se pierde din vedere nicio clipă pe ea sau nevoile sale.

4) La polul opus, femeile care se află într-o perpetuă grijă cu privire la ziua de mâine. Grijile financiare și stresul slăbesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea și bucuria din viețile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior.

5) Stilul de viață. Ce ne mai slăbește feminitatea este stilul de viață dezorganizat și nesănătos: regim alimentar nepotrivit, nopți pierdute, odihnă puțină și starea de continuu roller coster emoțional în care stăm fără a încerca nimic pentru echilibrarea noastră.

Cum ne (re)conectăm la feminitatea noastră?

Dacă în antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetițele erau învățate de femeile înțelepte din trib cum să se conecteze la feminitatea lor profundă și să o manifeste în viețile lor, astăzi aceste ritualuri nu numai că lipsesc cu desăvârșire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionată, plină de răni dobândite în istoria personală, dar și în istoria umanității, de-a lungul timpului”, amintește Psih. Valeria Vîrlan, care totodată ne oferă și câteva sfaturi pentru a ne reconecta la feminitatea noastră:

Crează-ți propriile ritualuri de conectare la sinele tău profund, deci la feminitate! Acest lucru înseamnă să ne acordăm timp de calitate nouă însene, prin care să investim anumite obiceiuri rutiniere zilnice cu emoție și însemnătate. Iată câteva exemple prin care poți face acest lucru: dușul rapid, în 5 minute, poate fi înlocuit cu o baie fierbinte, armonizată cu spumă, petale de trandafir, lumânări și muzică; o ceașcă de cafea băută în grabă, în picioare, poate fi savurată pe îndelete în compania unei cărți bune, ori cu pauze de focusare pe respirația proprie; jumătate de oră de așteptare până când mașina de spălat a terminat programul, se poate transforma în jumătate de ora în care ne așezăm confortabil și încercăm să ne conectăm conștient cu noi prin meditație și/sau introspecție. Practic, orice formă de acțiune pe care încetezi să o mai faci automat, pe repede înainte, deconectată de tine, de corpul și emoțiile tale, căreia îi adaugi, în schimb, savoare, aducându-te pe tine în „aici și acum”, devine o cale de accesare a feminității tale profunde.

Pune pauză agitației cotidiene și conștientizează-ți feminitatea! Feminitatea vine din interior, așa că atunci când taskurile, grijile și viața de zi cu zi ne domină, este timpul să luăm o pauză, să ne relaxăm puțin, sa ne detașăm și să căutăm adânc în sufletul nostru acele emoții care ne bucură sufletul. Tot ceea ce facem cu bucurie, cu pasiune, care ne face să vibrăm de plăcere, indiferent că este vorba despre un hobby sau despre profesia noastră, este încă un prilej pentru noi de manifestare a energiei feminității în viața noastră. Doar astfel putem readuce în existența noastră abundența, frumusețea, bucuria, iubirea, magia și misterul.

Creează-ți un grup de femei dornice să pornească și ele în călătoria feminității! În cadrul unui astfel de grup vei putea “curge” nestingherită cu emoțiile tale, pozitive sau negative, fără a fi judecată sau a pretinde că ești altcineva decât ești. Acesta este cercul tău sacru de femei prin intermediul căruia voi toate puteți să vă conectați împreună la fluviul inconștient al feminității care curge prin noi toate.

Nu mai fi critică cu privire la celelalte femei! Încearcă să saluți calitățile și femininul frumos din ele, în loc să fii focusată pe ceea ce nu este în regulă la ele. Eliberează-te pe cât posibil de criticismul din viața ta.

*Valeria Vîrlan este psiholog și psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihologie Integrativă, cu peste 17 ani de experiență în lucrul cu oamenii. Aceasta abordează în practica privată atât terapia de cuplu, cât și terapia individuală și organizează, de asemenea, în mod constant grupuri de dezvoltare personală și workshopuri de femintate, construind astfel o comunitate unde femeile se pot exprima liber. Mai multe informatii despre feminitate si Psih. Valeria Virlan, puteți afla accesând grupul public Arta de a fi femeie: https://www.facebook.com/groups/1650419685247987/, precum și pagina sa oficială de Facebook: https://www.facebook.com/psihoterapeut.valeria.virlan/.  

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare