Rolul legumelor şi fructelor în sănătatea copilului nostru

Rolul legumelor şi fructelor în sănătatea copilului nostru

0
copil mananca fructe

articol-tn-bebelu

Picture 1 of 2

Vremea însorită a primăverii aduce multă bucurie în rândul copiilor, dornici de joacă în aer liber. Însă zilele primăverii pot aduce şi un risc crescut de infecţii respiratorii (şi nu numai), deoarece schimbările de temperatură expun organismul fragil al copiilor la afecţiuni variate. De aceea, pentru a evita apariţia bolilor sezoniere este importantă suplimentarea dietei micuţilor cu alimente bogate în vitamine, aşa cum sunt fructele şi legumele, care hrănesc corpul cu vitaminele A şi C, acid folic şi minerale.

 

Fructele şi legumele în alimentaţia copiilor

Vârsta 1-3 ani – copiii mici au un necesar zilnic de 80-90 calorii / kg corp, care pot fi furnizate printr-o hrană compusă din 15% proteine, 30% lipide şi 55% glucide. După vârsta de 2 ani se recomandă numai în cantităţi mici fructele (150 g pe zi) şi legumele (morcovi, cartofi, conopidă sau dovlecei). Sfecla se poate consuma maxim 300 g pe zi deoarece se digeră mai greu. Alte alimente recomandate sunt supele şi piureurile.

Vârsta 4-6 ani – copiii preşcolari necesită o alimentaţie compusă în fiecare zi din 200 g de fructe, cereale (140 g pâine sau 40 g făinoase) şi supe, piureuri sau soteuri de legume (160 g cartofi, 200 g ţelină sau morcov).

Vârsta 7-12 ani – după ce încep să meargă la şcoală, copiii au un necesar energetic mai mare, în valoare de 60-70 calorii / kg corp pe zi. Aportul caloric total este bine să fie format din 13% proteine, 32% lipide şi 55% glucide. Alimentaţia trebuie să cuprinda zilnic 200 g rădăcinoase, 250-300 g legume verzi, 200-250 g pâine, 50 g făinoase, 200 g cartofi, 10 g leguminoase şi 250-300 g fructe.

 

Cum alegem fructele şi legumele pentru copilul noastru?

   Există anumite fructe sau legume care din punct de vedere nutriţional sunt mai bune decât altele. Cele mai gustoase şi nutritive pentru copii sunt:

Spanacul este o minunată legumă ce conţine beta-caroten (denumit şi provitamina A, care se transformă în ficat în vitamina A) şi luteină (un carotenoid pe care organismul îl transformă în antioxidanţi). Frunzele verzi de spanac sunt renumite mai ales în rândul copiilor care ştiu de la desenele animate cu Popeye Marinarul că acestea dau multă energie pe parcursul zilei. În plus, spanacul ajută la îmbunătăţirea vederii. Se recomandă consumul acestei legume încă de la vârsta de 5 luni.

Măslinele şi uleiul de măsline sunt renumite pentru antioxidanţii din compoziţie care, consumate încă de la vârsta copilăriei, ajută în timp la reducerea riscului bolilor cronice. Medicii spun că uleiul de măsline poate fi consumat de la vârsta de 4-5 luni, iar măslinele (după ce le scoatem sâmburele) de la 7-8 luni. Acestea conţin şi grăsimi monosaturate care scad valoarea colesterolului.

– Fructele precum nucile, alunele, arahidele sau fisticul se recomandă copiilor mai mari de 3 ani, cu condiţia ca aceştia să nu fie alergici la niciuna dintre ele.

Roşiile sunt pline de nutrienţi, au proprietăţi puternic antioxidante cu un conţinut de vitamine A, B, C şi E, fier şi săruri minerale. Principalul lor nutrient, licopenul, este un antioxidant natural care se fixează în straturile superioare ale pielii, de unde luptă cu radicalii liberi şi ajută la creşterea imunităţii. Roşiile pot fi consumate de copii începând cu vârsta de 7 luni.

– Vegetalele floare din familia crucifere (broccoli, conopida sau varza) sunt gustoase dacă sunt gătite, însă ele sunt excelente pentru sănătate în cazul în care copilului îi place să le consume crude (prin fierbere îşi pierd calităţile vindecătoare). Există studii de specialitate care au demonstarat că aceste 3 legume consumate zilnic ajută la reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Ideal este să se înceapă consumul acestora la vârsta de 7 luni.

Lintea roşie sau galbenă este bogată în carbohidraţi, minerale (fier, zinc şi potasiu), vitamina B şi acid folic. Este de preferat ca micuţul dv. să consume această legumă doar după împlinirea vârstei de 1 an.

Legumele portocalii sau galbene precum dovleacul, morcovii şi cartofii sunt bune pentru copii doarece conţin beta-caroten şi vitamina A. După vârsta de 4 luni se pot da copilului supe sau prăjituri cu aceste legume. Atenţie totuşi, se recomandă doar cantităţi mici de cartofi la copiii mici.

– După vârsta de 2-3 luni medicul pediatru vă poate permite să introduceţi în alimentaţia copilului citricele (mai ales iarna când organismul este văduvit de vitamine). Ele sunt bogate în vitamina C, acid folic şi potasiu. Atenţie la grepfrut în cazul în care copilul urmează un tratament medicamentos. Nu daţi copilului citrice fără acordul medicului!

– Când copilul împlineşte 1 an paleta de legume şi fructe admise se poate lărgi. Fructele de pădure (zmeura, căpşunile, murele sau afinele) sunt foarte sănătoase şi deosebit de bogate în antioxidanţi. Le puteţi adăuga în toate prăjiturile de casă sau salatele de fructe. Atenţie însă, copiii pot face uşor alergii la căpşuni! Fructele de merişor sunt o sursă bogata de vitamina C şi antioxidanţi. Mulţi medici se feresc să recomande la copii aceste fructe, însă ele sunt foarte bune pentru protejarea tractului urinar. Nu în ultimul rând, rodiile pot fi un deliciu pentru copii deoarece au un gust dulce, uşor efervescent. Ele sunt bogate în vitaminele B6 şi C, potasiu şi antioxidanţi de trei ori mai mult decât ceaiul verde sau vinul roşu.

 

Autor: Dr. Frunză Alexandru, Director General al revistei Tratamente naturiste

Foto: http://www.jurnalul.ro / Tratamente naturiste