Rolul muzicii in dezvoltarea copilului

Rolul muzicii in dezvoltarea copilului

0

Tot mai multe studii demonstreaza legatura dintre realizarile academice si implicarea muzicii in viata copiilor. Se pare ca muzica stimuleza parti ale creierului care folosesc pentru citit, pentru rezolvarea problemelor matematice sau dezvoltarea emotionala. In plus, memoria, increderea in sine si creativitatea sunt potentate tot cu ajutorul muzicii.

helen-battelleyHelen Battelley, expert international in educatie timpurie prin muzica si dans a fost  trainer la workshop-ul organizat in weekend de FIRST7- Parents& Educators Coaching si i-a invatat pe parinti despre beneficiile muzicii in viata copiilor, despre modul si momentul in care aceasta trebuie sa fie introdusa in mediul familial.

Experientele  senzoriale care implica  muzica aduc numeroase beneficii, inca de la nastere, insa fiecare etapa din dezvoltarea copilului are particularitati pe care expertii le exploateaza eficient.

Pentru copiii care inca nu merg sunt recomandate secvente muzicale repetitive, care incurajeza miscarile simple ale membrelor, iar pozitionarea pe burtica in momentele antrenate de muzica este foarte importanta pentru dezvoltarea partii superioare a corpului. Timpul de redare trebuie sa fie suficient de scurt cat sa il mentina atent. In plus, Helen recomanda  jucariile care incurajeaza miscarea pentru prinderea lor.

Odata cu primii pasi, copiii au nevoie de cantece care sa incurajeze miscarea, dar si interactiunea si gestica. Fie ca este vorba de catarare, rotire, leganare sau pur si simplu balansarea pe ritmul muzicii, miscarea este foarte importanta pentru ca ii va imprima copilului un caracter dinamic si activ.

Cand este copilul tau pregatit sa auda primele fragmente muzicale? Practic, din prima zi.

Copilul aude pentru prima data sunete melodioase si ritmate inca din pantecul mamei, astfel incat la nastere muzica este printre putinele lucruri familiare .

”De exemplu,  atmosfera relaxanta de la baia de seara poate fi realizata cu acorduri blande de muzica clasica, iar toaleta de seara va fi pe deplin savurata de bebelus daca ii vei canta. Nu trebuie sa ai un talent deosebit, copilul va fi mai mult decat fericit sa auda vocea mamei sau a tatalui. ” explica Helen Battelley.

Pe masura ce noul nascut creste, muzica va trebui sa devina o experienta dinamica si un prilej de distractie alaturi de parinti.

Copiii vor fi foarte incantati sa faca parte dintr-o trupa, alaturi de parinti, frati sau bunici, grup in care fiecare membru bate ritmul cu instrumente improvizate: linguri, capace de oala sau alte obiecte din bucatarie. Este suficient sa tineti ritmul si sa va distrati cu totii.

Experienta profesionala a lui Helen este completata de cea personala, impartasind deseori parintilor si educatorilor din experienta de parinte. ”Sunt mama a trei baieti. Ne amintim cu mare placere si dor de serile Disco. Le pregateam un playlist foarte dinamic copiilor mei  si dansam impreuna pana la epuizare”.

Cat despre riscuri, Helen Battelley sfatuieste parintii si educatorii sa acorde atentie atat volumului muzicii, dar si versurilor. De asemenea,  ”Linistea este foarte importanta pentru copilul tau. La fel si muzica naturii. Desi reactioneaza pozitiv la muzica, sunt foarte importante si pauzele”, spune Helen.

Afectiunile fizice asociate sedentarismului la copii a crescut, iar muzica poate fi un bun stimulent pentru miscare intr-un mediu distractiv. In plus, activitatea fizica si dezvoltarea cognitiva sunt extrem de conectate, influentandu-se reciproc in primii ani de viata. Expertii in educatie timpurie ne invata sa il obisnuim pe copil cu un stil de viata care pune accent pe amandoua, folosind miscarea ca mijloc de incurajare a invatarii.

FIRST7 Parents & Educators Coaching este primul centru pentru educatie timpurie din Romania dedicat educatorilor, parintilor si celor implicati in procesul de crestere si educare copilului, inca de la nastere. Pe langa atelierele si workshop-urile periodice, FIRST7 organizeaza anual Conferinta de Educatie Timpurie in cadrul careia speakeri romani si internationali ofera informatie de specialitate pedagogilor, parintilor si psihologilor, cu scopul de a imbunatati procesul de educatie in primii ani de viata.

workshop-muzica-si-joc-senzorial_first7_2