Rucsac, geanta sau ghiozdan

Rucsac, geanta sau ghiozdan

0

GhiozdanRucsac, geanta sau ghiozdan – oare ce alegem pentru copilul nostru in prima zi de scoala in asa fel incat sa fie eficient, protejandu-i in acelasi timp sanatatea?

Ei bine, prima zi de scoala se apropie cu pasi repezi, asa ca parintilor nu le ramane decat sa se gandeasca profund la alegerile facute si sa inceapa sa cumpere rechizitele scolare cele mai importante. Atunci cand vine vorba de alegerea ghiozdanului, parintii sunt pusi intr-o mare dilema generata de tendintele modei, optiunile copilului si sfaturile medicului.

Asadar, raspunsul la intrebarea “rucsac, geanta sau ghiozdan?” este influentat de o serie de factori independenti, uneori, de decizia parintilor.

Atunci cand mergem cu copilul la cumparaturi, mai mult ca sigur acesta va opta pentru un rucsac modern, pe care sa il poata purta pe un singur umar, fiind astfel in tendintele modei. Geanta este potrivita pentru elevele de liceu, numarandu-se in acelasi timp printre preferintele acestora. Asa ca, ghiozdanul ramane o optiune prea putin “la moda”, dupa cum spun unii.

Cu toate acestea, recomandarile medicale sunt altele si aduc in vizorul atentiei eficienta ghiozdanului. In ultima perioada, numarul rechizitelor, cartilor si caietelor pe care un copil va trebui sa le poarte la scoala si de la scoala in fiecare zi este in crestere, volumul acestora depasind cu pana la doua ori mai mult bagajul cu care eram obisnuiti in anii copilariei noastre. Asa se face ca un bagaj mult prea greu poate determina leziuni la nivelul coloanei vertebrale a copilului, fapt care necesita multa atentie din partea parintilor.

Pentru ca riscurile sa nu fie atat de mari, medicii pediatri recomanda ca elevii sa poarte in continuare ghiozdan, in detrimentul rucsacului sau gentii de umar. Acestia considera o astfel de decizie eficienta intrucat ghiozdanul va putea fi purtat pe ambii umeri, oferind in acest mod o protectie la nivelul coloanei vertebrale. In plus, in prezent producatorii au reusit sa adapteze ghiozdanele in asa fel incat sa poata fi purtate si pe role, in avantajul micilor scolari nevoiti sa transporte in fiecare zi kilograme destul de grele. Rucsacul sau geanta de umar, desi in tendintele actuale ale modei pot creste riscul de deformare a vertebrelor lombare.