Salvați Copiii combate fenomenul copiilor cu copii

Fenomenul copiilor cu copii – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – concluzii din ”Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”, realizată de Salvați Copiii

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Astfel, potrivit ultimei analize a Salvați Copiii România, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Mai mult, rata de vaccinare a copiilor născuți de mame adolescente sau aflate la vârsta pubertății este cu 10% mai scăzută decât în rândul copiilor născuți de mame majore.

Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație sanitară și la servicii medicale constante. Astfel, datele Salvați Copiii România, obținute în urma unei anchete sociologice de teren, arată că șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale, iar șapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială.

Absența unei îngrijiri adecvate a sarcinii nu afectează însă, doar mama, cât mai ales nou-născutul: patru din zece adolescente care devin mame au născut prematur, o pondere de patru ori mai mare decât în rândul mamelor majore incluse în eșantion.

La fel de îngrijorător este că acoperirea vaccinală a copiilor născuți de adolescente este cu peste 10% mai scăzută decât în rândul copiilor născuți de mame majore. Contextul socio-medical al copiilor-părinți nu este unul marginal, ci are efecte în lanț, cu consecințe nefaste asupra educației și dezvoltării psiho-sociale a mamei și a copilului pe care îl are în grijă.

Faptul că 40% dintre mamele minore apreciază că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate, este definitoriu pentru incluziunea socială și pentru exercitarea deplină a dreptului la educație.

“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Condițiile socio-economice, în care aceste mame încă adolescente sunt nevoite să își aducă pe lume propriii copii, să îi îngrijească și să le asigure un climat de siguranță, sunt unele precare. Astfel, studiul a constatat ca aglomerarea locuinței caracterizează în principal gospodăriile defavorizate și cele cu mamă minoră, aproximativ un sfert dintre acestea având o singură cameră de locuit.

Analizând numărul mediu de persoane din gospodărie raportat la numărul mediu de camere de locuit, observăm că, în cazul gospodăriilor defavorizate, trei persoane împart aceeași cameră, comparativ cu 1,6 persoane pe cameră în cazul gospodăriilor în media localității și 2,5 persoane pe cameră în cazul gospodăriilor cu mame adolescente.

La nivelul întregului eșantion, doar o treime dintre respondenți afirmă că au grup sanitar în locuință. Procentul este semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor defavorizate sau al acelora cu mamă minoră. Alimentarea cu apă curentă nu este disponibilă în cazul a peste 60% din gospodăriile cu mame sub 18 ani și a aproape 80% dintre gospodăriile defavorizate.

Date tehnice: Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion neprobabilistic, pe cote, după: statusul de gravidă sau mamă a unui copil cu vârsta sub 5 ani, gravide sub și peste 18 ani, surse de venit ale gospodăriei. Au fost intervievate 1.268 persoane, astfel: 635 din gospodării defavorizate, 558 din gospodării în media localității și 75 de mame minore, în perioada martie–iunie 2017.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a declarat: Salut inițiativa Organizației Salvați Copiii. Este îngrijorător numărul mare de nașteri în rândul tinerelor și adolescentelor. Acest fenomen reprezintă o problemă care trebuie să ne preocupe în mod deosebit. Nașterea la vârste premature implică o serie de riscuri atât pentru mama cât și pentru copil.  Studiul realizat de Salvați Copiii subliniază necesitatea informării și a educației sexuale în rândul copiilor și tinerilor,  pentru a preveni situațiile în care sarcina apare la vârste mult prea fragede.  

ROMÂNIA ÎNREGISTREAZĂ O RATĂ A NAȘTERILOR ÎN ADOLESCENȚĂ MAI MARE DECÂT ÎN 9 ȚĂRI AFRICANE

Potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Save the Children, care include un index global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată, România ocupă locul 52 din 172, situându-se sub țări că Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României).

Dintre toţi indicatorii urmăriţi în raport, mortalitatea infantilă şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame.

Efect al lipsei accesului la îngrijire şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând aşadar 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie relativ mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valori de 36,8, respectiv 38,3 de naşteri.

Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) și Mauritius (28,3).

FIECARE COPIL CONTEAZĂ! Contează pe noi!

Una dintre cauzele identificate de Salvați Copiii pentru rata mare a mortalității infantile este accesul limitat al mamei minore la servicii și educație medicală. De aceea, o componentă majoră a programului de mortalitate infantilă este aceea a proiectelor derulate chiar în comunități.

”O mai bună supraveghere a sarcinii, asistența medicală și suportul acordate tinerelor mame și atenta îngrijire a copilului în primele luni de viață sunt o prioritate pentru organizația Salvați Copiii România, mai ales în acele comunități în care accesul la educație și îngrijire prenatală și la servicii medicale după naștere nu este unul ușor”, a spus Dr. Ilinca Gussi, Șef lucări, coordonator medical al proiectului ”Caravana de control și îngrijire gravide”.

Astfel, programul ”S.E.N.S. -Siguranță prin educație pentru nutriție și sănătate”, derulat în parteneriat cu Carrefour Foundation, vizează o intervenție complexă în 42 de comunități vulnerabile socio-economic, din 14 județe, prin dezvoltarea primelor instrumente comune de lucru la nivel național pentru cei doi profesioniști locali, prin aducerea educației pentru sănătate și pentru sănătatea reproducerii în comunitate, prin acordarea de alimente, suplimente nutritive, sprijin pentru transport, prin consiliere și prin monitorizarea permanentă a sarcinii și a nou-născutului.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare