Saptamana 25 de sarcina

Saptamana 25 de sarcina

Alegerea numelui celui mic s-ar putea sa fie o preocupare pentru aceasta saptamana de sarcina, dar si pentru perioada imediat urmatoare, cu cat va apropiati tot mai mult de sfarsitul perioadei de graviditate.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Ce face bebelusul?

In aceasta saptamana de sarcina, copilul va continua sa Ia in greutate, cantarind 650-670 de grame si masurand 35 de centimetri. De aceasta data, desi pielea continua sa ramana destul de ridata, va acumula putina grasime sub piele, reusind sa para mai aproape de aapectul oricarui bebelus gata nascut. Cu toate acestea, mai sunt multi pasi de trecut si va mai trebui sa ia multe sute de grame in greutate pana va ajunge sa se nasca si sa putem spune ca este un nou-nascut reusit.

Din punct de vedere organic, bebelusul este aproape complet dezvoltat, la nivelul plamanilor existand si in continuare o activiatate de dezvoltare mult mai complexa.

Mainile si picioarele sunt foarte bine proportionate unele cu celelalte, dar si cu restul corpului. Unghiile de la nivelul degetelor copilului au aparut deja, fiind complet formate. De aceasta data, bebelusul isi va putea strange pumnii si misca degetelele, fiind curios de amplasamentul sau in interiorul uterului, dar si de forma sa, explorandu-si propriul corp cu ajutorul mainilor, dar si mediul uterin ce il inconjoara. Parul de pe scalp va creste din ce in ce mai mult, dar si puful fin de pe corp, denumit lanugo, va creste si el.

Cu cat ne vom apropia mai mult de momentul nasterii, cu atat vom fi mai siguri de sansele acestuia de supravietuire, intrucat functiile vitale vor functiona din ce in ce mai bine decat pana acum.

Ce face mama?

In aceasta saptamana medicul iti va putea prescrie un set complet de analize de sange, cele mai importante fiind cele cu privire la glucoza din organism pentru depistarea diabetului de sarcina, dar sic el cu privire la anemia organismului tau. Daca se va demonstra ca esti anemica, medicul iti va putea recomanda suplimente de fier, in special Maltofer, intrucat deficitul intr-o anemie consta in insuficienta de fier din organism.

Vei putea fi surprinsa intrucat vor putea aparea schimbari la nivelul parului tau. Vei putea observa ca devine mai stralucitor ca niciodata si mult mai bogat, acest lucru datorandu-se faptului ca nu mai cade asa de mult. Toate aceste lucruri reprezinta o modificare datorata prezentei hormonilor de sarcina.

Efectuarea exercitiilor fizice te vor ajuta in aceasta saptamana la mentinerea tonusului muscular, dar si la pregatirea pentru nasterea naturala si refacerea acesteia. Cu toate acestea, daca medicul iti recomanda un anumit tip de exercitii nu ezita sa le efectuezi. Daca insa, iti va interzice sa le efectuezi, intrerupe-le intrucat ar putea reprezenta un pericol la adresa sanatatii tale si a bebelusului.

Daca in momentul efectuarii acestuia vei resimti dureri la nivelul abdomenului, vei avea senzatia ca vei ramane fara aer sau vei obosi, diminueaza-le sau nu le mai exersa. Comunica un astfel de lucru medicul pentru efectuarea unor investigatii.

Alegerea numelui bebelusului va putea reprezenta de acum inainte o preocupare destul de constanta a parintilor. De aceea, acestia vor trebui sa fie bine informati cu privire la semnificatia numelui intrucat in acest mod vor putea contribui la crearea personalitatii copilului (“10 sfaturi in alegerea numelui perfect” – Nume copii – www.bebelu.ro).

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]
Articole similare

Fara comentarii

Lasa un comentariu