Saptamana 15 de sarcina

Saptamana 15 de sarcina

Saptamana a cinsprezecea de sarcina aduce modificari destul de importante la nivelul fatului, dar poate reprezenta si saptamana care te va putea surprinde cel mai mult intrucat daca esti mai norocoasa vei putea sa afli sexul copilului tau.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Ce face bebelusul?

Cu dimensiuni inca destul de mici, bebelusul cantareste in jur de 70-80 de grame si masoara un maxim de 10-12 centimetri. Cu toate acestea, organelle sale interne, dar si functiile sale vitale par sa se dezvolte din ce in ce mai bine, organismul lucrand inca spre definitivarea tuturor functiilor.

Sistemul osos si maduva osoasa sunt cele care se vor definitive in aceasta saptamana. Sistemul muscular va conlucra cu cel osos in asa fel incat bebelusul nu va intampina nici un fel de dificultate in indoirea mainilor, picioarelor, articulatiilor.

Plamanii se remarca prin dezvoltarea alveolelor necesare respiratiei, fatul ajutand la un astfel de procedeu prin inghitirea lichidului amniotic.

In saptamana a cinsprezecea de sarcina membrele inferioare vor creste mai mult decat cele superioare pentru ca bebelusul sa fie cat mai bine proportionat. Glandele sudoripare se vor dezvolta tot in aceasta perioada.

Firele de par vor acoperi scalpel copilului, putandu-se accentua pigmentul pielii acestuia care inca este destul de subtire, fiind vizibile foarte usor vasele de sange multiple.

Fata a inceput sa capete aspectul unui bebelus normal, urechile fiind bine amplasate. Ochii capata si ei forma initiala, pleaopele neputandu-se inca deschide. Cu toate acestea copilul va intrezari lumina puternica. Daca va apropiati de o sursa de lumina acesta va tinde sa se retraga. Papilele gustative sunt si el in plina formare.

Si cum spuneam si mai sus, saptamana a cinsprezecea iti poate aduce multe bucurii intrucat vei putea remarca ecografic sexul copilului tau. Cu toate acestea, exista si cazuri in care din cauza unei proaste pozitionari a bebelusului, medicul nu iti poate comunica sexul acestuia.

Ce face mama?

Senzatiile de disconfort datorata starii de greata, varsaturi s-au diminuat sau chiar nu mai exista in aceasta saptamana. Cu toate acestea, este posibil ca acestea sa fie completate cu alte stari. Veti avea senzatia de nas infundat datorat unui nivel crescut de estrogen in organism. Este probabil sa fiti si sursa unei raceli, ceea ce va determina o astfel de senzatie. Intr-o asemenea etapa nu este recomandat sa luati medicamente decat cu recomandarea medicului ginecolog. Dropsurile, spray-ul nazal, dar si consumul unor multe lichide vor diminua un astfel de disconfort.

Ceea ce trebuie sa evitati in aceasta perioada este consumul de tigari, droguri si alcool, dar sis a stationati in locuri unde se consuma astfel de substante.

Starea dumneavoastra ar putea fi alterata din punct de vedere psihic intrucat veti avea senzatia ca v-ati ingrasat mult prea mult. Este normal sa luati un aport in greutate de 3-3,5 kilograme, toate acestea diminuandu-se treptat dupa nastere. Nu evitati sa va alimentati intrucat veti face un rau major starii de sanatate a bebelusului, dar si dezvoltarii sale.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]
Articole similare

1 comentariu

Lasa un comentariu