Saptamana 18 de sarcina

Saptamana 18 de sarcina

Saptamana a optsprezecea de sarcina iti poate aduce o imagine de ansamblu asupra aspectului bebelusului tau intrucat in acest moment medicul iti poate recomanda efectuarea ecografiei de morfologie fetala de trimestrul doi.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Ce face bebelusul?

Masurand aproximativ 15 centimetri si cantarind in jur de 200 de grame, bebelusul incepe sa ia vizibil proportii de la o saptamana la alta. In aceasta perioada sistemul osos ajunge sa se intareasca, mai ales la nivelul membrelor inferioare, dar si la nivelul urechii interne. Trebuie sa tinem cont ca pana acum am avut de-a face cu un sistem osos in formare, de tipul cartilaginos.

Tot in saptamana a optsprezecea de sarcina bebelusul pare sa aiba o singura preocupare: aceea de a-si misca mainile si picioarele, fiind curios de ce se intampla. Va inghiti din ce in ce mai mult lichid amniotic ce il vor ajuta in propria sa dezvoltare din punct de vedere nutritiv.

Bebelusul va putea auzi anumite sunete, ii va auzi mamei respiratia, va auzi circulatia sangelui din cordonul ombilical, ferindu-se de zgomotele prea puternice din exterior, toate aceste lucruri fiind semnul ca bebelusul incepe sa isi formeze procesul auditiv.

In cazul baieteilor, organelle lui genitale sunt deja vizibile, capatand ceva forme, iar in cazul fetitelor, acestora li se vor forma uterul si trompele uterine care vor fi amplasate corespunzator din punct de vedere intern.

Ce face mama?

 

In aceasta saptamana apetitul tau culinar incepe sa creasca, semn ca bebelusul a luat destul de mult in greutate. Vei incepe sa fii observata de catre cei din jur si vei opta catre haine mult mai largi decat de obicei, acestea oferindu-ti senzatia de confort. Talia ta se va ingrosa destul de vizibil, luand in greutate aproximativ 400 de grame in aceasta saptamana. Este indicat a mentine un regim alimentar bazat pe multe fructe si legume proaspete, evitand produsele conservate, colorantii alimentari, dar si “E”-urile destul de periculoase. Asadar, incearca sa iti prepare chiar tu propriul meniu zilnic intrucat vei fi sigura de ceea ce va contine produsul si de modul in care a fost preparat.

Tot in aceasta saptamana, vizita la medic v-ar putea recomanda efectuarea ecografiei de morfologie fetala de trimestrul doi de sarcina. In aceste momente medicul imagist v-ar putea da detalii despre modul de dezvoltarea al bebelusului atat din punct de vedere extern, cat si intern. Ii va studia cu atentie aspectul fizic, dar si functiile sale vitale, vizualizand aparitia unor eventuale malformatii congenitale. Tot aici, va va putea spune cu precizie destul de ridicata sexul bebelusului.

Tensiunea ta arteriala s-ar putea sa fie mai scazuta decat de obicei. Asadar, ai grija la miscarile bruste, la ridicarea rapida din pat si incearca sa stai cat mai mult intinsa, protejandu-te atat pe tine, cat si pe cel mic.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]
Articole similare

Fara comentarii

Lasa un comentariu