Sarea consumata in exces de catre copii poate genera obezitate

Sarea consumata in exces de catre copii poate genera obezitate

0

copil manancaSarea consumata in exces de catre copii poate genera obezitate, au concluzionat mai multi cercetatori australieni in revista „Pediatrics”.

Potrivit unui studiu destul de recent realizat in Australia de un grup de cercetatori experimentati s-a ajuns la concluzia ca sarea determina cresterea in greutate a copilului. Explicatia este aparent destul de simpla, fiind oferita dupa examinarea conduitei alimentare a unui numar destul de mare de copii. Asadar, consumul de sare in exces determina cresterea nevoii de bauturi acidulate pe baza de zahar. Asa se intampla ca pentru fiecare gram de sare consumat, copilul va consuma 46 de grame de bautura acidulata, cu un aport crescut de zahar. O astfel de portie contine circa 17 grame de zahar, nocive pentru sanatatea copilului.

Cu alte cuvinte, cu cat alimentele sunt mai sarate cu atat nevoia de bauturi acidulate este mai mare. De exemplu: orice portie de cartofi prajiti, sarati in exces va determina pofta de bauturi acidulate reci.

Cercetatorii australieni au mai demonstrat faptul ca in ultima perioada consumul de sare este din ce in ce mai crescut, majoritatea copiilor cu varste prescolare consumand circa 6 grame de sare zilnic. La o astfel de cantitate, volumul bauturilor carbogazoase este la fel de ridicat, crescand riscurile supraponderalitatii inca de la cele mai mici varste.

Pentru a preveni obezitatea copilului se recomanda micsorarea cantitatii de sare din alimentatie. Alimentele mai putin bogate in sare vor determina scaderea poftei de bauturi acidulate si totodata insanatosirea organismului. Pe langa efectele ingrasarii copilului, sarea poate determina la maturitate si probleme cardiace ori hipertensiune arteriala.