Ghiozdanul mult prea greu – ce probleme de sanatate ii poate cauza...

Ghiozdanul mult prea greu – ce probleme de sanatate ii poate cauza copilului

0

scolariIn timpul vacantei de vara parintii achizitioneaza o mare parte din rechizitele scolare. Asa se intampla ca, printre toate obiectele scolare, ghiozdanul ocupa un loc deosebit de important.

In ultima perioada, cerintele scolare sunt din ce in ce mai numeroase, fapt care cauzeaza incarcarea peste limitele admise ale ghiozdanului micului scolar. In aceste conditii, ghiozdanele ajung sa cantareasca cel mai adesea intre 6-12 kilograme, ceea ce poate reprezenta mai mult de 30% din greutatea corpului.

Potrivit medicilor specialisti, greutatea ghiozdanului nu va trebui sa depaseasca 10% din greutatea corporala. In cazul unei greutati mult prea mari, copilul se poate confrunta cu probleme majore de sanatate, situate mai ales la nivelul coloanei vertebrale. In acest fel, discurile coloanei vertebrale se vor putea curba, fapt care va genera serioase dureri de spate. In plus, datorita acestui lucru, copilul nu va mai merge intr-o pozitie corespunzatoare, adoptand mersul usor aplecat spre fata. In acest mod, sistemul osos al copilul va avea destul de mult de suferit.

O greutate mult prea mare a ghiozdanului va putea conduce la probleme de respiratie ale copilului. Orice persoana care transporta o greutate mai mare va avea o respiratie sacadata, fiindu-i afectata functia respiratorie si buna functionare a plamanilor.

Pentru a preveni toate aceste lucruri este indicat ca parintii sa manifeste prudenta odata cu achizitionarea ghiozdanului scolarului.

Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont:

  • nu cumparati ghiozdanul „la moda”, ci pe cel de maxima utilitate;
  • inlocuiti ghiozdanul clasic cu cel pe role – mult mai practic de purtat chiar si cu o greutate mai mare;
  • evitati ghiozdanul cu o bretea – potrivit medicilor ghiozdanul va trebui sa fie prevazut cu doua bretele ce vor fi asezate pe ambii umeri ai copilului;
  • nu adaugati niciodata in ghiozdan un bagaj suplimentar, nefolositor;
  • ajutati copilul si conduceti-l la scoala ori de cate ori ghiozdanul este mult prea greu;
  • atunci cand copilul acuza dureri la nivelul spatelui, mergeti impreuna la medic.