Schimbari care apar intr-un moment nepotrivit

Schimbari care apar intr-un moment nepotrivit

Schimbarile sau factorii de stres care apar in momentul nepotrivit nu se petrec in mod obisnuit, ceea ce inseamna ca fiul sau fiica ta nu are un cadru de referinta pentru a putea evalua aceste elemente.

Printre aceste elemente se numara incidente cum ar fi o boala grava a copilului, o afectiune fizica sau psihica grava a parintelui ori moartea cuiva apropiat. Copilul prezinta un risc mai mare de a se simti stresat din cauza schimbarilor inoportune decat din cauza celor oportune si, prin urmare, sa aiba nevoie de ajutor suplimentar si de timp pentru a le face fata cu bine.

Aceste schimbari inoportune te pot face sa te simti stresat si, de asemenea, nesigur. De pilda, moartea neasteptata a partenerului de viata, aparent sanatos. In urma unui infarct, va fi coplesitoare atat pentru parinte cat si pentru copil. In astfel de circumstante, se poate sa nu reusesti sa iti ajuti copilul sa treaca prin aceasta schimbare asa cum ti-ai dori. Daca familia si resursele personale nu sunt de-ajuns pentru a face fata factorilor de stres inoportuni, apeleaza la ajutor de specialitate.

Schimbari si factori de stres exteriori

Factorii de stres exteriori sunt evenimente vizibile. Printre exemple se numara mutarea intr-o alta casa, nasterea unui frate, divortul parintilor, pierderea sau moartea unei persoane apropiate. Tot aici sunt incluse si boala unui parinte sau a unui frate, tratamentul abuziv din partea persoanei care ar trebui sa aiba rol de protectie sau ciocniri repetate cu comportamente rasiste sau sexiste in universul din afara familiei.

Schimbarile sau factorii de stres exteriori pot parea in momentul oportun sau nu, oricare dintre aceste tipuri perturba sentimentul de siguranta al copilului. Schimbarea externa care are loc la timpul potrivit poate fi atat de familiara parintelui, incat este posibil ca acesta sa nu inteleaga cat de stresanta este pentru copil. Astfel de schimbari, printre care se numara pregatirea pentru scoala sau mersul la culcare, pot genera un stres mare la anumiti copii.

Atunci cand nu le este recunoscuta importanta, aceste momente sunt de obicei incarcate cu conflicte intre parinti si copii. Factorii de stres externi care apar la timp, dar carora nu li se acorda importanta si nu sunt validati pot fi mai perturbatori din pricina acestei lipse de reactie.

Schimbarile inoportune externe pot fi mai stresante decat cele asteptate. Cand esti constient de cat de stresanta este o schimbare externa pentru copil, aloca mai mult timp schimbarii respective sau acorda ajutor suplimentar.

Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan

sursa foto: www.nanahaswrinkles.com