Scrisoarea copiilor

Scrisoarea copiilor

0
copii cu baloane (FONPC)

copii cu baloane (FONPC)Dragi adulti care luati decizii pentru noi si in numele nostru,

Suntem fericiti ca avem ocazia sa va transmitem ceea ce simtim, ceea ce gandim si mai ales ceea ce ne dorim, ce ne-ar placea sa faceţi pentru noi. Suntem un grup de copii din trei judete (Cluj, Valcea, Galati) si Bucuresti care militeaza pentru drepturile copilului. Ne-am intalnit in ianuarie 2010 in cadrul proiectelor Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC. Am participat impreuna la ateliere de lucru, conferinte si acum am organizat acest eveniment spectacol pentru drepturile noastre.

In cadrul intalnirilor noastre am  decis ca este nevoie sa luptam mai mult pentru ca vocea noastra sa fie ascultata si opinia noastra sa fie luata in considerare de catre toti cei care iau decizii pentru noi si in numele nostru, incepand cu presedintele tarii, parlamentari, guvernanti, autoritati locale, profesionisti … si pana la parinti.

Prin aceasta scrisoare va cerem urmatoarele:

 1. Incepand cu luna februarie 2011 dorim ca acest grup sa aiba cate doua intalniri pe an cu reprezentantii Ministerului Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Avem multe subiecte de discutat si de lamurit, cum ar fi:
 • Monitorizarea drepturilor copilului de catre copii si adulti;
 • Bursele scolare si sociale;
 • Manualele (cele alternative si cele platite);
 • Adaptarea sistemului de invatamant la nevoile copiilor;
 • Programa si programul scolar.
 1. Incepand cu luna martie 2011 dorim ca acest grup să aiba cate doua intalniri pe an cu reprezentantii Guvernului, Parlamentului si Autoritatilor Locale pentru a discuta despre:
 • Modalitati de petrecere a timpului liber;
 • Acces la internet, la cluburile copilului si la activitati extrascolare gratuite (inot, tenis, teatru, cinema, dans etc);
 • Programe scoală dupa scoala.
 1. Pana la 20 noimebrie 2011 copiii sa aiba cate un reprezentant in:
 • Consiliile locale
 • Consiliile judetene
 • Scoli si inspectorate scolare
 • Parlament
 • Guvern
 • Presedintie – un consilier = un copil, reprezentantul copiilor

Mentionam ca acesti reprezentanti trebuie sa fie alesi de copii!

 1. Pana in 20 noiembrie 2011 sa existe o structura reprezentativa a copiilor (sub forma de asociatie sau platforma) care sa fie purtatorul de cuvant al copiilor. Structura sa trebuie sa fie urmatoarea: fiecare clasa de elevi din tara sa-si aleaga cate un reprezentant pentru monitorizarea drepturilor copilului si pentru comunicarea opiniei copiilor si sa existe un comitet al elevilor pentru drepturile copilului la nivelul scolii (a nu se confunda cu Consiliul elevilor, pot fi complementare); acest comitet sa delege cate un reprezentant la nivel local si sa constituie o asociatie la nivel local, care sa delege un reprezentant pentru asociatia de la nivel judetean. Fiecare judet sa delege cate 2 reprezentanti pentru intalnirile de la nivel national. Asociatia copiilor si tinerilor va fi una independenta, dar pentru a ne constitui vom avea nevoie de sprijinul autoritatilor locale, judetene si centrale. Vom face pentru acest demers toate documentele necesare si va vom cere in scris sprijinul.
 2. Pana pe 20 noiembrie 2011 in Romania sa existe Avocatul copilului, care impreuna cu profesionisti specializati (avocati, procurori, psihologi, judecatori, asistenti sociali etc) sa reprezinte copiii si sa-i sprijine. Astazi copiii nu sunt corect reprezentati in procese si nu exista un tribunal al copiilor si nici o institutie care sa le reprezinte interesele! Autoritatea Natională pentru Drepturile Copilului s-a desfiintat fara ca noi sa fim consultati!
 3. Incepand cu februarie 2011 dorim ca acest grup sa aiba cate două intalniri pe an cu reprezentantii Oficiului Roman de Adoptii. Avem multe subiecte de dezbatut printre care:
 • Dreptul copiilor la familie;
 • Situatia actuala a adoptiilor si legea adoptiei.
 1. Incepand cu februarie 2011 dorim ca acest grup sa aiba cate doua intalniri pe an cu reprezentantii Directiei Generale pentru Drepturile Copilului cu care vom discuta despre:
 • Telefonul verde, telefonul copilului;
 • Abuzuri;
 • Copiii din centrele de plasament, asistentul maternal profesionist si ingrijirile de tip familial ;
 • Tinerii care parasesc centrele de plasament la varsta de 18 ani si cei ce termina facultatea si nu au un loc de munca.

 

PENTRU A VERIFICA DACA TOATE CERINTELE SUNT INDEPLINITE, PE DATA DE 20 NOIEMBRIE 2011, VOM FACE UN RAPORT CU AJUTORUL ONG-URILOR ŞI AL REPREZENTANŢILOR AUTORITĂŢILOR, PE CARE ÎL VOM TRIMITE ÎN URMĂTOARELE LOCURI:

–          PARLAMENTUL ROMANIEI

–           PARLAMENTUL EUROPEI

–          CONSILIUL EUROPEI

–          COMITETUL O.N.U. PENTRU DREPTURILE COPILULUI

–          MASS-MEDIA (locala, nationala si internationala)

–          INTERNET.

In speranta ca veti lua in considerare aceasta scrisoare, va mulţumim anticipat:

Noi grupul de copii si tineri:

Pop Ana Maria                  Rusu Andrei           Ciovica Ana Maria

Tili Emmanuel         Zat Nicoleta                 Condraton Emanuel        Gabriela Dinca

Predescu Ana        Alexandra Dima               Veronica Dumitrache

Anda Larisa Iosip         Daniela Daala      Constantin Camelia          Alexandru Riczi