Sever sau ingaduitor?

Sever sau ingaduitor?

0

Incepand cu primul anisor de viata este o ocazie perfecta pentru a incepe educarea copilului tau. De la aceasta varsta, bebelusii capata cele mai esentiale deprinderi legate de comportament.

Cel mic va putea sa realizeze care este semnificatia banalului cuvant “Nu”. Cu toate acestea este indicat sa ii oferi explicatiile de fiecare data cand il rostesti pentru ca cel mic sa poata intelege de ce nu este bine sa faca un anumit lucru. Explicatiile tale trebuie sa fie aparent simple, de genul “daca pui mana la resou, te va arde” sau “daca te lovesti te va durea”.

Este necesar sa il inveti sa distinga intre bine si rau in asa fel incat pe viitor sa isi poata modela singur temperamentul.

Chiar daca vrei sa fii un parinte model, nu lasa bebelusul sa se intreaca cu masura intrucat nu vei mai putea exersa un anumit control asupra lui. Stabilirea limitelor dintre tine si el este absolut necesara pentru o relatie parinte-copil eficienta.

Daca cel mic ti-a gresit intr-un anumit fel nu il pedepsi fizic, nu il lovi intrucat nu vei gasi intr-un astfel de lucru o rezolvare. Incearca sa ii gasesti explicatiile de care are nevoie, in asa fel incat sa te poata intelege. Aplicarea unor sanctiuni pot reprezenta de multe ori cheia succesului tau in modelarea temperamentului bebelusului.

Ori de cate ori copilul a facut un lucru bun, nu uita sa il lauzi intrucat intr-un astfel de mod el va invata cum sa aiba o conduita pozitiva pe viitor. Uitand sa-ti lauzi copilul, vei crea o anumita distanta intre tine si el, de multe ori o bariera pusa din teama de a nu-ti gresi. Vei avea parte de un copil temator de tot ceea ce face intrucat ii e frica sa nu iti greseasca. La adolescenta, scapand de sub autoritatea ta vor exersa cele mai nastrusnice lucruri  (de multe ori negative) pe care nu au putut sa le incerce atunci cand era copil.

Si permisivitatea poate dauna conduitei micutului. Fiind prea bun, acesta va deveni foarte alintat, crezand ca tot ceea ce il inconjoara i se cuvine. Daca cineva il cearta nu interveniti niciodata luandu-i apararea intrucat ii veti strica din autoritatea celuilalt in fata celui mic.

De aceea, ca parinte trebuie sa stii sa mentii un echilibru viabil intre severitate si ingaduinta intrucat doar intr-un astfel de mod calea de reusita in modelarea temperamentului celui mic este aproape sigura.

Articol realizat de Tatiana Tuţă