Sfaturi pentru ca icterul nou-nascutului sa treaca mai repede

Sfaturi pentru ca icterul nou-nascutului sa treaca mai repede

0
nou nascut (www.mirror-us-ga1.gallery.hd.org)

nou nascut (www.mirror-us-ga1.gallery.hd.org)In primele zile de dupa nastere, orice nou-nascut manifesta o colorare galbuie a pielii si a zonei de la nivelul ochilor. Astfel de semne nu trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru nicio mamica, copilul prezentand icter fiziologic, o stare absolute normala mai ales in primele zile sau saptamani.

Icterul fiziologic la nou-nascut se datoreaza incapacitatii ficatului de a elimin bilirubina, ceea ce va determina colorati galbuie a pielii. Cu toate acestea, icterul poate disparea in cateva ore de la nastere sau in cateva zile, intrucat ficatul se maturizeaza destul de repede.

Iata cateva sfaturi pentru ca icterul sa treaca mai repede:

  • alaptati nou-nascutul imediat dupa nastere intrucat colostrul pe care il secreta glandele mamare au drept rol eliminarea meconiului prin intermediul scaunului, iar odata cu acesta va fi eliminata si bilirubina.
  • atunci cand nou-nascutul va cere, nu va sfiiti sa il alaptati si nu tineti cont de ore sau de program in timpul in care copilul are icter;
  • nu ii introduceti nou-nascutului apa sau formule de lapte, cel putin in  primele zile de la nastere.

In cazul in care icterul nu se amelioreza este indicat sa va prezentati medicului specialist. De regula, durata normala a unui icter este cuprinsa intre 2 si 30 de zile.