Sfaturi pentru părinți: Ce apă dăm copiilor?

Sfaturi pentru părinți: Ce apă dăm copiilor?

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-skgqs

Sunt cele mai importante ființe pentru noi și vrem să le oferim tot ceea este mai bun și sănătos pe lume. Copiii noștri se bazează pe noi atunci când vine vorba despre hrană, apă, adăpost, grija și orice altceva ar avea nevoie! Fiecare copil este unic în felul său, are propriul ritm de dezvoltare, își formează propriile preferințe si învăță să facă alegeri responsabile de-a lungul anilor, fiind influențat de modul de viață din timpul copilăriei. Așadar, obiceiurile copilăriei formează viitorul adult.

 

Unul dintre cele mai semnificative elemente în viața unui copil o reprezintă sănătatea și menținerea ei. Într-o mare măsură, suntem responsabili pentru sănătatea copiilor noștri (există cazuri genetice sau situații pe care nu le putem controla referitoare la sănătatea copiilor), iar cea mai bună strategie pentru susținerea unui organism sănătos este prevenirea unor afecțiuni sau boli.

 

Având în vedere varietatea factorilor care pot influența starea de sănătate a copilului, ne putem concentra asupra unui element de baza, care face parte din existenta noastră si a copilului, din primele clipe ale vieții: apa. Știm că o mare parte a organismului nostru este constituit din apa, undeva la 75% la sugari si aproximativ 60% la adulți, așadar apa are un rol major in hidratare, în buna funcționare a sistemului digestiv si in ceea ce privește dezvoltarea cognitiva, mai ales la copii.

 

Care este cea mai bună apă pentru copiii noștri?

 

1.   Apa de la robinet

 

Apa de la robinet are două atuuri față de alte opțiuni și anume că este gratuită și ne este oricând la îndemână (cu mici excepții, când are loc vreun incident). Apa care pleacă de la sursa principala si ajunge in sistemul de distribuție, este captata și tratată, astfel încât și copiii noștri sa o poată consuma fără probleme.

 

Se poate întâmpla ca, apa tratată inițial și potrivită pentru consum, să se contamineze odată cu trecerea prin țevile care duc spre fiecare gospodărie în parte, cu rugina, paraziți, praf sau nisip, alterând-o. În acest sens, putem opta pentru solutii de La Fantana, care ne oferă diverse variante de filtrare a apei de la robinet, astfel încât copiii noștri sa beneficieze de o apa curata si sănătoasă, oricând in confortul casei.

2.   Apa minerală

 

Avantajul apei minerale constă în conținutul de săruri minerale benefice pentru organismul uman. Specialiștii recomandă consumul moderat al acesteia pentru adulți și mai ales pentru copii, deoarece tocmai sărurile si proprietatea lor de a fi carbogazoase pot afecta rinichii si stomacul, odată cu consumul frecvent in timp.

 

Băuturile carbogazoase nu sunt recomandate bebelușilor, așa că dacă doriți să vă familiarizați copilul cu apa minerală și calitățile ei, cel mai indicat este să i-o oferiți după vârsta de 3-4 ani și cu o frecvență redusă.

3.   Apa plată îmbuteliată

 

Există o mulțime de variante de apa îmbuteliată, inclusiv unele potrivite pentru prepararea hranei bebelușilor. Data fiind aceasta varietate, părinții sunt indeciși referitor la varianta cea mai potrivită pentru copii, astfel că este necesar să fie informați asupra unor caracteristici pe care o apă plată îmbuteliată (și nu doar îmbuteliată, ci orice fel de apa plata) ar trebui sa le aibă, pentru a fi potrivita consumului de către bebeluși si copii sub 7 ani: slab mineralizata, cu un conținut scăzut de nitrați si sodiu, fără a depăși 1,5g/l de fluor.

 

Este important să citim informațiile de pe etichetele sticlelor, unde putem regăsi detalii despre compoziția apei si a modului corespunzător de păstrare al acesteia – de exemplu, la o temperatură mai ridicată, ambalajul de plastic poate elibera anumiți compuși chimici care alterează calitatea apei respective.

 

În concluzie, indiferent de sursa de apă pe care o alegem pentru copiii noștri, este bine de reținut ca apa plata este cea mai sănătoasă varianta. Daca o cumpărăm gata îmbuteliată de la magazin, este bine să fim atenți la etichetele sticlelor. Dacă alegerea noastră este apa de la robinet, pentru a evita orice fel de neplăceri și îmbolnăviri, este recomandat să folosim un aparat de filtrare, atât pentru copii cat și pentru noi.

 

Apa îi ajută pe cei mici să se dezvolte optim și reprezintă un element al vieții care nu poate fi înlocuit cu nimic. Așadar, consumați apa cât mai des și copiii voștri vor învăța de la voi cât de importantă este apa pentru un trai sănătos.