Sindromul de detresa respiratorie la nou-nascutul prematur

Sindromul de detresa respiratorie la nou-nascutul prematur

0
bebelus

bebelus-2

Picture 1 of 2

Prematuritatea se manifesta de cele mai multe ori destul de grav. Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului prematur apare imediat dupa nastere ca urmare a imaturitatii pulmonare.

Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului prematur presupune o situatie de mare risc, mai mult de jumatate dintre acestia neputand face fata acestei afectiuni. Acest sindrom apare imediat dupa nastere sau la cateva ore dupa acest moment. In cazul in care nou-nascutul prematur trece printr-o asemenea faza a bolii acesta va respira destul de greu, va geme, pielea va capata o culoare verde-albastruie, membrele vor prezenta edeme, puls marit sau chiar oprirea respiratiei.

Potrivit medicilor, sindromul de detresa respiratorie la nou-nascutul prematur apare datorita imaturitatii plamanilor, dar si datorita absentei surfactantului care limiteaza capacitatea de expansiune a plamanilor. De aceea, imediat dupa nastere medicii vor administra nou-nascutului prematur cu ajutorul unei sonde o cantitate de surfactant necesara unei bune respiratii si prevenirii detresei respiratorii. In acest mod, riscul de deces a fost redus destul de mult, nou-nascutii prematuri putand fi salvati.

Pentru a preveni sindromul de detresa respiratorie nou-nascutilor prematuri ar trebui sa li se administreze inca de dinainte de nastere betametazon, avand rolul de a ajuta la maturarea sistemului pulmonar al nou-nascutului.

In cazul in care nou-nascutul trece imediat dupa nastere prin acest sindrom i se vor aplica toate masurile necesare resuscitarii sale in cadrul sectiei de terapie intensiva.

 

Foto: http://www.fmagazin.ro / http://www.divahair.ro

Articole similare