Stem SURE, membra a Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem

Stem SURE, membra a Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem

0

celule-stem

Picture 1 of 2

Stem SURE, alaturi de celelalte doua cele mai importante companii de recoltare a celulelor stem din tara noastra, au anuntat in Martie 2012 infiintarea Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, pe scurt A.R.B.A.C.S.

ARBACS este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, apolitica si independenta, ce isi propune sa fie un jucator activ in Romania in domeniul recoltarii si stocarii de celule stem. ARBACS isi propune sa faciliteze accesul viitorilor parinti la informatie corecta si continua asupra celulelor stem, sa fie un partener de incredere al autoritatilor medicale, sa promoveze si sa apere desfasurarea in cadru legal si pe principii morale, etice si stiintifice a activitatii companiilor care se ocupa cu procesarea si stocarea celulelor stem.

“Dincolo de orice interes comercial primeaza interesul medical. De aceea ne dorim sa promovam si sa ajutam toate bancile de celule stem pentru a oferi recoltarea de celule stem la cele mai inalte standarde, la nivel de calitate europeana si intr-un cadru etic, pentru toti pacientii din Romania”, spune presedintele Stem SURE, Dr. Bogdan Ivanescu.

Dovada a aprecierii activitatii desfasurate de catre Stem SURE o reprezinta si multitudinea de premii pe care aceasta le-a primit pana acum. Astfel Stem SURE se madreste cu cele 4 premii primite  din partea unuia dintre creatorii traditionali de topuri din Romania, si anume Compania Lista Firme.  In topul adresat microintreprinderilor, la capitolul “Activitati referitoare la sanatatea umana”, Stem SURE a fost clasata de 2 ori pe locul I in topul companiilor bucurestene, si de 2 ori pe locul II, in topul companiilor din intreaga tara.

Ne mandrim in special cu faptul ca Stem SURE a primit in ultimele trimestre 5 premii prestigioase din partea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Stem SURE a primit 3 premii I si 2 premii II in “Top Afaceri Romania 2011” la capitolul – “Activitati referitoare la sanatatea umana”, fiind totodata singura Banca de celule stem aflata vreodata intr-un astfel de clasament.

O si mai mare incredere in fata clientilor nostri se datoreaza bancii daneze StemCare, pe care Stem SURE o reprezinta in Romania, si care a fost premiata anul acesta de catre Agentia Daneza a Companiilor Comerciale, pentru a doua oara consecutiv, cu prestigiosul premiu danez GAZELLE. Premiul GAZELLE pozitioneaza StemCare intr-o pozitie fruntasa intre cele 1,500 de companii evaluate anual, elita companiilor din aceasta Scandinavia.

In plus, aceste momente festive au fost incununate de catre obtinerea unui nou grant de cercetare din partea Comunitatii Europene in valoare de 700.000 Euro, ce vor fi utilizati pentru finalizarea cercetarilor privind multiplicarea celulelor stem si ale caror rezultate preliminare pozitive este de asteptat a fi comunicate de catre StemCare si Stem SURE in cursul lunii August a acestui an.

StemCare, singura banca daneza de recoltare si stocare celule stem,  in colaborare cu Institutul de Cercetari Bioneer si Vabrema, companie olandeza de biotehnologii, au pus bazele unui consortiu de cercetare pentru multiplicarea celulelor stem in care vor lucra impreuna pentru cel putin 2-3 ani.

Vabrema va fi responsabila pentru echipamentul electromagnetic care este posibil sa contribuie la multiplicarea celulelor stem ombilicale; Bioneer va contribui cu experienta vasta pe care o are in producerea de mari cantitati de celule in sistemul de bioreactoare, iar StemCare va contribui prin know-how si probe de celule stem recoltate special in acest scop de la donatori danezi.

StemXpand plaseaza Danemarca in fruntea acestui important domeniu de nisa, reprezentat de multiplicarea celulelor stem hematoformatoare. Fondurile Eurostar, pentru care multe companii aplica, sunt dificil de obtinut. “Motivul pentru care Danemarca a castigat este faptul ca a fost recunoscuta valoarea clara, stiintifica, a proiectului. Sunt si alti cercetatori ce lucreaza la multiplicarea celulelor stem hematoformatoare, dar proiectul StemXpand implica teste pe o scala larga, atat cu scop de cercetare cat si cu scop terapeutic, pentru utilizare clinica, ceea ce este ceva nou”, spune Christian Clausen, PhD si Team Leader la Bioneer.

Lisbeth Juhl Christensen, Director Executiv StemCare, crede ca aceasta colaborare are perspective promitatoare: “Proiectul aduce vesti bune pentru familiile ce au ales sa stocheze celulele stem ale copiilor lor. Mai mult de atat, este un pas gigantic in directia buna atat pentru cercetare, cat si pentru pacientii ce au nevoie de probe de celule stem pentru transplant. De aceea nu e imposibil ca pe viitor StemCare sa isi extinda aria de activitate si in domeniul multiplicarii de celule stem, serviciu ce va fi oferit atat bancilor private cat si celor publice”.

Mai mult decat atat StemCare, banca daneza de recoltare si stocare a celulelor stem este membru fondator al Coord Blood Europe, Asociatia Europeana a Bancilor Private de Celule Stem care a luat fiinta in 2009.

Misiunea pe care si-a asumat-o Cord Blood Europe este aceea de a promova in Europa constientizarea avantajelor celulelor stem si de a sustine recoltarea la nastere si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical.

Cord Blood Europe este o platforma de cooperare si schimb de informatii in ceea ce priveste calitatea serviciilor oferite de catre companiile de recoltare si stocare celule stem, atat in domeniul stocarii celulelor stem, cat si in domeniul Medicinei Regenerative.

Asociatia isi aduce contributia la armonizarea legislatiei si politicilor Uniunii Europene in ceea ce priveste celulele si tesuturile umane.

Odata cu primul tratament reusit cu celule stem – Franta, anul 1988 – celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical au fost in mod constant folosite pentru a trata un numar din ce in ce mai mare de boli. 20 de ani mai tarziu, stocarea celulelor stem este deja procedura de rutina, bine-cunoscuta medicilor specialisti transplantologi.

In jurul anului 2000, au inceput sa apara in Europa companii private ce raspund nevoii in crestere formulate de parinti, de a stoca pe termen lung celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical al copilului lor. In orice caz, chiar si astazi, stocarea pe termen lung a celulelor stem recoltate la nastere – fie pentru a fi stocate si folosite de catre familie, fie pentru a fi donate – ramane o oportunitate insuficient cunoscuta si exploatata de catre public.

Mai putin de 5% din totalul nasterilor din Europa sunt insotite de recoltare si stocare de celule stem. Cord Blood Europe a fost fondata de companii private europene, leader in domeniul stocarii celulelor stem, cu scopul de a incerca sa gaseasca un raspuns acestei probleme.