Cat de traumatizanta este nasterea naturala de fapt?

Pentru anumite femei, nasterea naturala poate fi foarte traumatizanta, cred autorii unui studiu efectuat la o Universitate din Israel.

Potrivit acestora, proaspetele mamici pot ajunge sa sufere de sindromul stresului post-traumatic, o afectiune psihologica destul de grava care afecteaza in special soldatii si supravietuitorii accidentelor de masina, a atacurilor teroriste etc.

Simptomele stresului post-traumatic includ amintirile neplacute legate de nastere, evitarea discutiilor referitoare la acest eveniment, palpitatii, depresie si lipsa dorintei de a mai avea un copil.

Desi unii oameni de stiinta cred ca este discutabil daca nasterea declanseaza intr-adevar socul post-traumatic, cercetataorii israelieni argumenteaza ca aducerea pe lumea a unui copil este un eveniment suficient de intens incat sa duca la un asemenea sindrom.

Cea mai frecventa cauza a sindromului socului post-traumatic este un eveniment care obliga persoana sa se confrunte cu ideea mortii.

Oamenii de stiinta au intervievat 89 de femei care nascusera cu putin timp inainte de efectuarea studiului. 80% din acestea adusesera pe lume copilul fara sa apeleze la ajutorul analgezicelor. 3,4% din subiecte sufereau de soc post-traumatic, 7,8% aveau o forma moderata a afectiunii iar 25,9% se confruntau cu simpotme semnificative ale tulburarii.

Principala cauza a declansarii SPT a fost durerea intensa resimtita la nastere, impreuna cu teama de complicatii. Faptul ca femeile erau complet dezbracate a fost inca un factor important in cresterea disconfortului.

“Descoperirile noastre arata ca exista femei cu potential mare de a face acest sindrom. Este important ca acele paciente predispuse la SPT sa fie depistate din timp si tratate prin psihoterapie“, au declarat expertii de la Universitatea din Tel Aviv, in frunte cu Rael Strous.

Chiar daca autorii studiului au constatat ca nasterea naturala nu este intotdeauna cel mai nestresant eveniment, viitoarele mamici nu trebuie sa-si faca griji. Organismul lor este pregatit sa faca fata unei nasteri naturale, iar procentul real de femei care sufera de SPT din cauza nasterii este foarte mic. In general, trebuie sa existe o anumita predispozitie.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare