Studiu: Nasterea prin cezariana ne aduce un copil mai putin stresat

Studiu: Nasterea prin cezariana ne aduce un copil mai putin stresat

0
mama si bebelus

mama-si-bebelus-2

Picture 1 of 2

Un studiu destul de recent realizat asupra unui numar mare de nasteri din China a incercat sa demonstreze faptul ca nasterea prin cezariana ne aduce un copil mai putin stresat decat nasterea obisnuita.

La studiu a participat un numar de 4200 de bebelusi, cercetatorii incercand sa analizeze comportamentul tuturor acestora, raportandu-se la felul nasterii lor. Locul ales a fost China intrucat aici o mare parte dintre bebelusi sunt adusi pe lume prin nasterea prin cezariana.

Asadar, nasterea prin cezariana determina un comportament mai putin agresiv din partea bebelusilor. Acestia sunt mai blanzi si mai putin anxiosi, intrucat au reusit sa depaseasca momentul nasterii mult mai usor decat cei nascuti normal. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nasterea pe cale vaginala poate fi destul de greu de depasit atat de mama, cat si de bebelus, fiind o adevarata trauma pentru cei doi.

Cercetatorii au explicat aceasta descoperire masurand nivelul cortizolului din sange atat la bebelusii nascuti normal, cat si la bebelusii nascuti prin cezariana. In acest mod, s-a ajuns la concluzia ca bebelusii a caror mame au optat pentru nasterea prin cezariana au un nivel al cortizolului mult mai scazut decat bebelusii nascuti pe cale vaginala, acest lucru fiind determinat de durata travaliului, dar si de intensitatea contractiilor uterine. De asemenea, momentul expulziei bebelusului produce o astfel de crestere a acestui hormon.

Cu alte cuvinte, comportamentul putin mai agresiv dobandit de bebelus este, considera cercetatorii, rezultatul unui nivel al cortizolului crescut, provocat de nasterea vaginala. Toti bebelusii care au fost nascuti prin cezariana au avut un nivel al cortizolului mai mic, fapt ce a fost masurat prin intermediul cordonului ombilical.

Articole similare